Майната им на бръчките, да остарееш е привилегия!

Майната им на бръчките, да остарееш е привилегия!
Снимка: iStock

Нямам никакво желание да се връщам в 20-те си години. Изобщо даже, а още по-малко в гимназиалния период. Искрено съм благодарна, че тия години са далеч зад гърба ми и към днешна дата мога само да се изчервявам или надсмивам на спомените от тогава.

За нищо на света не желая да минавам отново през хормоналния кошмар на пубертета, украсен с тежко проблемната кожа, която ме е докарвала толкова сълзи, колкото поредната раздяла с поредното гадже.

Не желая и да се боря отново с предизвикателствата на “младостта”, изразени в трупане на житейски опит чрез челно (и болезнено) сблъскване с проблемите на “възрастните”.

Не желая да минавам отново през първата голяма любовна раздяла, първата тежка загуба, първото интервю за работа, първия махмурлук, първата финансова катастрофа и прочее.

Благодарна съм за всичко преживяно, дори и за лошите емоции и периоди, горда съм със себе си за научените уроци и въпреки че бръчките ми се множат наред със свещичките върху тортата, посрещам всеки следващ рожден ден с радост и трепет.

Не ми минава и през ум да крия годините си (хахаха!) или да се чувствам “стара” пред по-малките от мен с по 10-15 години. Изобщо не им завиждам, че са на по 20 и нещо и тепърва имат да минават през толкова изпитания, че се изморявам, само като си го помисля.

f
Снимка: iStock

Колкото повече напредвам в живота, толкова по-уверена, уравновесена и спокойна се чувствам, а това, повярвайте ми, е нещо безценно! Даже, ако трябва да съм честна, с удоволствие си мисля за времето, когато ще съм пенсионирана баба. Да, точно така. Остаряването не ме плаши, единствено се моля да съм здрава и адекватна, за да се наслаждавам на златната есен на живота си.

Защото да остарееш е привилегия, от която мнозина са лишени.

Унесени в битовизма на ежедневието ни и облъчени от философията, че за да си успешен, то трябва да си красив, слаб и най-вече младолик, забравяме, че всъщност сме само една ходеща тръстика. Животът ни може да бъде отнет толкова бързо, колкото сме вдишали глътка въздух. Докато премигнеш и може да те няма. Вече няма да има значение кой те е изпреварил на светофара, кой е получил по-голям бонус и е отишъл на Бали, а ти на село, кой има бръчки и целулит и кой нови обувки.

f
Снимка: iStock

Едно премигване и край. Умът притихва завинаги, а тялото остава бездиханно. И вече нищо няма значение.

Смъртта е колкото страшна, толкова и задължителна. Тя е сянката на живота и за добро или лошо, никой не е останал на този свят, а и никой не се е върнал от другия, за да каже как е там.

Да остарееш означава да имаш привилегията да стигнеш до края на живота си и кротко да наблюдаваш как светът се движи около теб. Да потъваш в спомените си и да се усмихваш на старите грешки, пролети сълзи и изживени емоции, да тъжиш още за непрежалимите минали събития и да си говориш кротко с призраците на загубените отдавна хора. С тези, които не са имали привилегията да остареят и да питат отражението в огледалото “кога мина всичкото това време!?”

f
Снимка: iStock

Не се плашете от годините и майната им на бръчките. Надали ще има нещо по-хубаво от това да достигнеш възрастта на баба си и с удивление да установиш, че вече си в заника на живота. Какво по-хубаво! Да си се радвал на 70-80, че защо не и 90 години на този свят, пък било то и с цената на остаряло тяло и избледняваща памет.

Нека сме благодарни за всеки ден, в който отново вдишваме въздух и в който имаме лукса да се ядосваме за глупости. Нека ценим и уважаваме привилегията да трупаш години зад гърба си и бръчки по лицето. Нека го живеем този живот, нека. Нека остареем и нека сме благодарни за отреденото ни време на този свят.

f
Снимка: iStock

Още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол