3-те неща, на които ще науча дъщеря си (внимавай да не изпепелиш душата си)

3-те неща, на които ще науча дъщеря си (внимавай да не изпепелиш душата си)
Снимка: iStock

Много се говори за възпитанието на децата, много се пише и чете по въпроса, има най-различни школи, обещаващи да превърнат детето в образцово и безпроблемно създание, стига да спазвате повелите им.

Всичко това е чудесно, а може би и доста нужно, но аз като майка повече мисля как да обясня на дъщеря си какво е истинската любов, отколкото защо е важно да казваш “добър ден” и “довиждане”.

Не че нямам намерение да я науча на обноски, но в моя мироглед доброто поведение, изискано от обществото идва по-долу от стремежа към щастлив живот.

Защото за да умееш да бъдеш щастлив, трябва първо да си бил научен на няколко важни неща.

Затова и ми се иска да дам на дъщеря си три съвета, които смятам за основополагащи на щастливия и достоен живот, а самата аз ги научих през годините бавно и чрез (горчив) личен опит.

Нямаш нужда от мъж, за да бъдеш завършена личност

Няма такова нещо като “вече ти е време”. Наличието на партньор в живота ти не го прави щастлив или идеален. Само ти сама можеш да прецениш кога и дали искаш да имаш някого до себе си. Да си сама не е нещо, от което трябва да се срамуваш, без значение какво натрапват околните като мнение или стереотип. Даже напротив – първо трябва да имаш шанса и свободата да опознаеш себе си като самостоятелна личност и чак тогава ще успееш да откриеш правилния за теб човек.

ф
Снимка: iStock

Инвестирай винаги на първо място в себе си

Не, нямам предвид маникюр, коса, дрехи и т.н. Говоря за образование, умения, професионални качества. Изгради живота си така, че да имаш спокойствието (и самочувствието), че сама управляваш успеха и кариерата си и няма опасност да изпаднеш във финансова зависимост към неправилния човек. Кошмарен е процентът на жени, хванати в капана на нещастни връзки само, защото не могат да си позволят да се изнесат и издържат самостоятелно…

ф
Снимка: iStock

Не моли за любов

Може би най-голямата ми грешка през годините е било да оправдавам неправилното отношение към мен, без дори това оправдание да е било искано от отсрещната страна. Да се боря за връзки и хора, които не просто не си заслужават, но и не желаят, не оценят моята борба за тях. Да пренебрегвам себе си, за да крепя нечие чуждо его, което усетило се толкова възхвалено и силно, смело ме наранява. Да се моля без думи да бъда обичана, когато трябва просто да обърна гръб и никога да не погледна назад.

ф
Снимка: iStock

Не повтаряй тези мои грешки и не минавай по този път, прекрасна моя. Не се притеснявай да изриташ някого от живота си, когато ти носи повече сълзи, отколкото усмивки. Не позволявай пренебрежително отношение към себе си и никога не проси нечие внимание. Ако той няма очи и сърце за теб, не заслужава да стои и минута повече в мислите ти.

Когато усети, че вече не съм дете, а е започнала женствената ми трансформация, баба ми засегна съвсем леко интимната тематика, като ми каза “Внимавай да не изпепелиш душата си, отдавайки се на неправилните хора!”. Кратичък съвет и леко неясен, но и до днес смятам, че е изключително точен. Не позволявай да пламнеш и изгориш в чувства към хора, които не те заслужават, не жертвай интимния си свят и деликатност заради повърхности чувства, не впрягай душата си в неравностойната война с тези, които не те обичат.

ф
Снимка: iStock

Пази себе си – сърцето, тялото и достойнството си. Пази се и не разпилявай качествата и чувствата си там, където ще бъдат смачкани и забравени. Не се притеснявай да вървиш с гордо вдигната глава напред към мечтите си и не позволявай на никого да ти казва, че искаш прекалено много. Човек получава любовта, която смята, че заслужава, затова дерзай и никога не се примирявай с малко!

ф
Снимка: iStock

Още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти