Най-честите заблуди за хремата

v
Снимка: Thinkstock

Зимата наближава и трябва да се примирим, че ще си имаме един постоянен спътник –хремата. Особено ако в семейството има деца посещаващи детски ясли и градини. Легенди се носят за това уж невинно, но крайно неприятно заболяване, а методите за лечение са стотици, но нито един сигурен.

Ето кои са най-честите заблуди:

Причина за хремата са настинките

Не е така, острата хрема се причинява от вируси. Настинката играе известна роля, тя отслабва защитните сили на организма и вирусите по-лесно атакуват. Ако няма вируси, няма хрема. Ескимосите живеят на студено, но не страдат от хрема. А и в нашата страна децата са по-скоро претоплени, отколкото настинали.

Хремата трябва да се лекува веднага, за да не даде усложнения 

Медицински издържано твърдение, но който открие как да спре хремата веднага, ще е следващият носител на Нобелова награда. Капките за нос, повечето с ксилометазолин, отпушват носа за кратко, но само толкова.

Има препарати с деконгестант (отпушват), които се пият и с тях се чувстваме отлично, но и те като капките само донасят малко комфорт на течащият и запушен нос.

И двата вида лечение не се прилага при малките деца, капките увреждат лигавица, деконгестантът има странични действия. Лечението е в овлажняване и промиване на носа с физиологичен разтвор при децата, което всъщност само подпомага организмът сам да се справи. Същото прави и вит.С (антиоксидант), който и укрепва съдовете.

v
Снимка: Thinkstock

Детето ми има задна хрема

Няма такава диагноза, тя е измислена, за да се обясни стичането на секретите назад в гърлото. Това е естествен процес, затова и повечето деца с хрема кашлят, особено сутрин след ставане от сън и когато легнат.

Народната медицина е ефикасна при хремата

Да, ама не. В стараниета си да спрат „теча” от носа хората прилагат какво ли не –сок от лук, лимонов сок, кислородна вода и каквото се сетят, но резултатът е един- хремата наистина понякога спира защото лигавицата е изгорена и не може да произвежда секрет, тоест трайно увредена.

v
Снимка: Thinkstock

При всяка хрема трябва да се направи изследване на носен секрет, за да се види кой е причинителят

Напълно ненужно изследване, което дори може да ни заблуди. Носоглътката не е стерилна, тя е отворена система и винаги в нея има микроорганизми от околната среда. Вирусите не се „хващат” при това изследване, а изолираната бактерия може дори да не е причина за оплакванията.

Хремата бързо слиза надолу

В лигавицата на дихателните пътища няма стълби, нито асансьор, за да слизат вирусите. На инфекцията реагира цялата дихателна система, носът просто е най-отпред.

v
Снимка: Thinkstock

Неговата лигавица е с най-малка площ и затова реагира първа и видимо. Бронхите имат многократно по-голяма площ и се отбраняват по-дълго време, затова оплакванията от долните дихателни пътища настъпват по-късно. Може и изобщо да не настъпят усложнения, ако защитата им е добра, както е при здравите хора.

Хремата минава с лечение за седмица, а без лечение за седем дни. Е, това вече не е мит, истина е!

v
Снимка: Thinkstock

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти