Синдром на раздрусаното бебе

d
Снимка: Thinkstock

Малкото съкровище не млъква денонощно, вие ходите недоспали като зомбита и нервите ви са опънати до краен предел. Често изпадате в ярост, иска ви се да го хванете и яко да го раздрусате, та да млъкне... и понякога го правите.

Този порив на раздразнителност и безсилие може да е опасен за бебето. Има си и диагноза –синдром на раздрусаното бебе. Слабите вратни мускули не могат да осигурят механична опора на врата и главата на бебето, нервната система е незряла, кръвоносната също. Когато бебето се раздруса силно, главичката му прави резки неконтролируеми движения, при които мозъкът се удря многократно в черепните кости.

Това може да предизвика кървене в мозъчните структури, оток и механична травма на мозъка. Най-страшно е ако бебето наистина се успокои след раздрусването. Това означава, че вече е настъпило увреждане на мозъка. 

d
Снимка: Thinkstock

Синдромът на раздрусаното бебе се наблюдава в ранната детска възраст, но най-често е при кърмачетата в период на колики (до третия месец) и никнене на зъбки, когато те са много неспокойни и плачливи. Проявите на засягане на мозъка са сънливост, необичайно потрепване, затруднено дишане, повръщане, бледа кожа, отказ от храна, кома (детето не може да се събуди).

Всички тези признаци са животозастрашаващи и трябва незабавно да се потърси медицинска помощ. Защото нелекувани предизвикват сериозни усложнения в дългосрочен план като увреждане на зрението и слуха, изоставане в умственото и физическо развитие, епилепсия и други мозъчни увреждания.

d
Снимка: Thinkstock

Лошото при това заболяване е, че диагнозата трудно се поставя и често се бърка с други състояния. Защото родителите са гузни и не си признават действията или не осъзнават тяхното значение. Често повръщането и неспокойствието се отдават на вирусна инфекция или рефлукс и ако родителят не съобщи за раздрусването, лечението на истинската болест се отлага.

За съжаление, раздрусването на бебето може да е по-опасно от падането, защото при последното удърът е единичен, а при раздрусването многократен. Отглеждането на някои плачливи и неспящи деца е истинско предизвикателство за нервната система на родителите, но решение има.

d
Снимка: Thinkstock

И родителят е човек, ако виждате, че силите ви са на изчерпване, потърсете помощ от роднина или приятел. Осигурете си макар и минимална почивка през деня, редувайте се кой да е при детето през нощите, излезте за малко с приятелки (без детето) и успокойте топката. За да сте издръжливи и здрави и вие, и детето.

d
Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти