Изпитани природни рецепти при болно гърло

Изпитани природни рецепти при болно гърло
Снимка: Thinkstock

Много родители предпочитат да не тъпчат децата си с лекарства и за тях народната медицина е добра алтернатива. За децата това е най-безопасното лечение, стига да се отчита възрастта на детето и тежестта на симптомите.

Защото бабините лекарства невинаги са подходящи, особено ако детето е много малко или заболяването е тежко.

Класика при болно гърло са компресите. Компресът с извара значително намалява болката. Към ½ л. прясно мляко се прибавя 1 с.л. оцет, кипва се и млякото се пресича. Прецежда се и получената извара се разстила между два пласта тензух или марля. Поставя се върху шията, а отгоре са завързва с памучна кърпа.

Престоява няколко часа, може и да се спи с него. Същият ефект се постига и с яйчен белтък. Белтъкът от сварени яйца се настъргва на ренде и се поръсва с пудра захар. Слага се около шията и се завива с кърпа. Престоява няколко часа.

Други идеи за компреси от народната медицина са:

2 средно големи картофа, 1 ч.л. свинска мас. Добре сварените картофи се смачкват и получената каша се поставя върху топла кърпа. Шията се намазва със свинската мас и компресът се поставя отгоре. Завива се около врата, поставя се суха кърпа и се фиксира с вълнен шал. Дръжте компреса, докато ви е топло.

4 глави лук се изпичат, след това се обелват, пасират и към тях се прибавя половин с.л. пудра захар. С тази смес, докато е още топла, се прави компрес на гърлото преди лягане, който остава там цяла нощ.

ф
Снимка: Thinkstock

Локалното третиране на гърлото е неприятно, но често дава добър резултат. Възпалената лигавица на гърлото се успокоява от чай от лайка, салвия, мед, небет шекер, нишадър. Последният не се използва директно, а се духа през мокра сламка за пиене, потопена в нишадър, за да полепне по нея. Голяма грешка е масовото използване на содата за махане на гнойни налепи по сливиците. Така ще травмирате и без това възпалената лигавица и ще докарате повръщане на детето. Острите частички на содата могат да разкъсат някой капиляр на гърлото и да вкарате инфекцията в кръвообръщението на детето. Друга грешка е даването на горещи течности. Чаят трябва да е топъл, не горещ. Подходяща и приятна напитка за облекчаване болките в гърлото е следната: Седем листа от индрише, седем бонбони лукчета и седем локума се варят в ½ литър вода. Приемат се по 1-2 чаени лъжички 3-4 пъти дневно.

ф
Снимка: Thinkstock

При възрастните и по-големите деца, които могат да съдействат на лечението, инхалациите много облекчават състоянието. Сварете вода с лайка, махнете от котлона и тогава поставете сода за хляб. Инхалирането става с помощта на фуния или с кърпа на главата, надвесена над съда. При по-малките използвайте следната рецепта. В дълбок съд залейте 2 с.л. лайка с 2 литра вряла вода и поставете до главата на детето докато спи. Внимавайте малкото да не дръпне съда и да се изгори.

Гаргарите са изпитано средство против гърлобол. Най-лесно се прави с отвара от лайка и сода с температура на тялото. Към лайката може да се прибави и градински чай за засилване на ефекта. Смесват се равни количества лайка и листа от градински чай. Една супена лъжица от билковата смес се залива с 200 мл. вряла вода. След 10-15 минути запарката се прецежда, прибавя се 1 супена лъжица мед и се правят гаргари. Изключително ефикасна е гаргарата със салвия. Накъсайте на ситно няколко пресни листа от салвия и ги залейте с половин литър вряла вода. Могат да се използват и сушени листа – една чаена лъжичка. Оставете да киснат 10 минути и прецедете. Правете гаргара винаги щом усетите болки в гърлото. Болката изчезва почти веднага, особено ако се използват пресни листа.

ф
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти