7 ефективни стъпки за предпазване от грип

7 ефективни стъпки за предпазване от грип
Снимка: netinfo

Грипът е най-тежко протичащата вирусна инфекция на дихателните пътища, която на всичко отгоре е много заразна и често настъпват усложнения.

Всяка зима грипът атакува малки и големи, понякога само малка част от населението, друг път под формата на епидемия.

Застрашени са най-вече хората с уязвима имунна система, каквито са малките деца и възрастните хора, особено тези с хронични заболявания. Могат да се вземат мерки, които значително намаляват риска от разболяване.

Имунизирайте се против грип. Освен традиционните противогрипни ваксини, тази година се предлага и четиривалентна ваксина против най-често срещаните и очаквани грипни вируси.

Ваксината е важна за хора, които трудно биха се справили с  грипната инфекция –възрастни, малки деца, тези с хронични заболявания. Както и за работещи с много хора –учители, медицински персонал, в големи офиси и магазини.

Деца, които боледуват често и продължително, особено ако посещават детска ясла и градина, също са подходящи за ваксинация. Имайте предвид, че ваксината пази само от грипните вируси, или осигурява по-леко протичане. Останалите десетки вируси пак ще ви атакуват.

Снимка: netinfo

Стойте далече от болни хора –кихащи, кашлящи, с хрема. Добра идея е на места с много хора, като в градския транспорт например да носите маска. Тя трябва да се сменя често, на час-два. Ако детето ви е от тези, които не го подминава никой вирус, спрете го от детска ясла или градина в пика на грипа.

Осигурете си добър сън, лягайте си навреме. Отпочиналият организъм е силен и се справя леко с предизвикателствата.

Здравословната храна укрепва имунната система. Избягвайте сладкишите, газираните напитки, тестените изделия. Те подкисляват организма, образуват свободни радикали и потискат имунната система.

вода тренировка
Снимка: Thinkstock

В период на грип се нуждаем от плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб. И разбира се, разнообразна храна. Този период не е подходящ за диети, те лишават организма от ценни вещества.

Не забравяйте водата! Дехидратираният организъм е податлив на инфекции. Алкохолът и много кафе имат диуретично действие и дехидратират.

Спазвайте лична хигиена! Вирусите освен по въздуха се разпространяват и чрез ръцете. Не пипайте лицето, очите, носа, така лесно се заразявате, особено на обществени места. Носете винаги със себе си антибактериални влажни кърпички за дезинфекция на ръцете и предметите около вас.

Снимка: netinfo

Движете се! Движението подобрява кръвообръщението и подобрява работата на всички органи и системи, включително имунната.

И не забравяйте най-важното лекарство –доброто настроение. То допринася за производството на ендорфини (хормоните на щастието), които са враг на болестите.

И обратното, ако постоянно кършите ръце колко страшен е грипът и как непременно ще се разболеете, болестта ще ви обикне от пръв поглед.

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти