Ненужната война с температурата

b
Снимка: Thinkstock

Обичайна ситуация –детето повишава температура и родителите изпадат в паника, тъпчат го с всевъзможни лекарства за да „пресекат” болестта. При ниска или умерена температура това не само не е необходимо, но и вреди на оздравяването.

Повишената температура е естествена, полезна реакция на организма при инфекция. Високата температура отключва каскада от имунологични процеси, които целят защита на организма. При повишение на температурата се ускорява в пъти скоростта на биохимичните процеси, което гарантира добра работа на всички защитни системи.

Затова е престъпление спрямо здравето на детето да се дават лекарства при ниска температура само защото родителите се притесняват. А и децата в повечето случаи толкова добре понасят температурата, че дори не им личи. Ниска е температурата до 38 градуса, умерено повишена до 39, а висока над 39 градуса.

Ще се изненадате как и без лекарства температурата спада, после пак се качва и така няколко дни докато детето оздравее. Но и детето е човек, ако температурата е висока или е съпроводена с главоболие, силна отпадналост, трябва да му се помогне с лекарства. А колкото до страхът от температурен гърч, трябва да се знае, че само 2% от децата имат такава склонност. И че гърч може да се получи дори при ниска температура, защото причината не е само в температурата а и от токсичните продукти, които се отделят при инфекцията. Има някои елементарни мерки, които подобряват състоянието на болното и улесняват спадането на температурата.

Най-важното е да се приемат много течности, предимно вода. Не тъпчете детето с храна, ако няма апетит, но да пие е задължително! Така се осигурява адекватна среда за жизнените процеси и се предпазва тялото от обезводняване, каквото е налице при температура. Освен водата добре действат чаят от липа и малинови листа, смъкват температурата. И разбира се, всички любими течности (без газирани напитки).

b
Снимка: Thinkstock

Частичното охлаждане с мокри кърпи и чорапки с вода и оцет на различни части на тялото имат несигурен ефект. По-добре при висока температура да се обвие телцето на детето за 1-2 минути с мокър чаршаф напоен с вода около 36-37 градуса, но в никакъв случай с ледено студен! Или да се потопи горещото дете във ваничка (или душ) с вода със същата температура. Дете с много висока температура, но с ледени крайници не трябва да се охлажда. Първо трябва да се разтрият ледените крайници със сух масаж за да порозовее кожата, така кръвта излиза на повърхността и лесно се охлажда. Горещото дете се държи леко облечено, за да се охлажда, а когато го тресе се завива.

b
Снимка: Thinkstock

Не прекалявайте с лекарствата. При много висока температура се използват парацетамол, ибупрофен и метамизол с различни търговски наименования.

Аспирин не се дава на деца!

Ако детето е алергично към тях или имат странични действия, тогава на помощ идва „нежната” терапия –хомеопатични средства и Шуслерови соли.

b
Снимка: Thinkstock

Хомеопатичните средства се употребяват при конкретни оплаквания, зависи дали детето е зачервено, дали го тресе, начина на покачване на температурата и т.н. Затова внимателно прочетете показанията за къответното лекарство и изберете подходящото за случая.

Използват се бриониа алба, ферум фосфорикум, рус токсикодендрон, беладона, арсеникум албум, аконит, гелсемиум, баптисиа тинкториа.

b
Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти