3 златни правила при грипна епидемия

b
Снимка: Thinkstock

Всяка година по това време медиите яхват вълната „смъртоносен грип” и всяват смут и в без това тревожните ни души.

Спокойно, ще преживеем и тази зима, стига да се спазват правилата при грипна епидемия.

Най-важното –не изпадайте в паника. Подхождайте с разум, а не емоционално на преекспонираните заглавия в медиите.

Вярно е, че тази зима се очаква нов грип, за който имунната ни система не е подготвена.

Ами ще се справи, нали това е работата ѝ, да ни защитава от „агресорите”. Спомнете си историята със свинския грип преди 5 години, когато ни плашеха с истински мор, апокалипсис, после се оказа, че смъртността е много по-ниска от обикновения грип.

Вярно е, че при грип могат да настъпят усложнения – отит, синузит, пневмония. Те могат да настъпят и след най-простата хрема, зависи вирусът на какъв терен попада.

Ако постоянно си мислите, че непременно ще се разболеете, и то с усложнения, то вероятно така и ще стане. Защото страхът и стресът отслабват имунната система. Изгонете лошите мисли, когато боледува душата, тялото я следва.

Вземете предпазни мерки. Разумният оптимизъм означава човек да положи усилия да не се разболее, без да изпада в паника. Грипният вирус се разпространява чрез въздуха при кихане, кашляне, говор и чрез предмети. Затова спазвайте лична хигиена, мийте често ръцете, в градския транспорт само с ръкавици, за да не докосвате замърсените предмети.

b
Снимка: Thinkstock

Не посещавайте места с много хора по време на грипна епидемия, ако имате възможност спрете децата от детска ясла и градина. Обърнете внимание на храната – повече плодове и зеленчуци, фрешове, качествена натурална храна (по възможност), ядки, прясна риба, лук и чесън, билкови чайове. Приемайте имуномодулиращи препарати според вашите разбирания.

За почитателите на „нежната” медицина в аптеките се продават десетки хомеопатични препарати, Шуслерови соли и билкови препарати.

Тези, които ги смятат за несериозни, също са подсигурени с лекарства от традиционната медицина. Започнете още сега профилактиката по схема, описана за съответното лекарство.

b
Снимка: Thinkstock

Средствата за укрепване на имунната система са особено важни за боледуващите по-често, както и за хората с хронични заболявания. За най-удачен избор говорете с лекаря си, той най-добре познава здравословното ви състояние, а и има опит от другите пациенти.

Лекувайте се! Задължително болният трябва да остане вкъщи не само за да не разпространява заразата, но и за да се излекува бързо. Грипът трае 3-7 дни, започва внезапно с много висока температура, втрисане, главоболие, мускулни болки и силна отпадналост. Почти задължителни са и болките в гърлото, сухата дразнеща кашлица, хремата.

g
Снимка: Thinkstock

Почивката на легло помага на организма да се справи с инфекцията. Ефикасни са противовирусните препарати, но антибиотиците са безсилни срещу вирусите. Те даже може да влошат положението, приемат се само при бактериални усложнения, които могат да настъпят след петия ден от началото на болестта. Приемайте много течности, пилешка супа, плодове, но не се насилвайте да се храните ако нямате апетит.

g
Снимка: Thinkstock

„Слушайте” тялото си, то знае от какво има нужда. Лечението е симптоматично, според нуждите –лекарства против температура, главоболие, хрема, кашлица, витамини. Добре действат комбинираните прахчета и таблетки, те съдържат парацетамол или ибупрофен в комбинация с лекарства които отпушват носа и намаляват болките. Средствата от народната медицина също облекчават положението – разтривки, компреси на гърлото, билки.

b
Снимка: Thinkstock

Още теми от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти