Как родителските грешки пречат на оздравяването

Как родителските грешки пречат на оздравяването
Снимка: Thinkstock

Детето ни се разболява и ние естествено изпадаме в паника.

Даваме на малкото всичко, което сме чули от рекламите по телевизията, от приятелката, от лекаря...И така, болното дете с хрема, кашлица и температура (стандартните оплаквания) получава витамин С, имуностимулатор, капки за нос, таблетки за смучене при болезнено гърло, сироп за кашлица, противоалергичен медикамент, лекарства против температура, често и антибиотик с пробиотик...

Дотук 9 медикамента без да се броят другите процедури от народната медицина като компреси, инхалации и т.н. Дори върху опитните мишки се изпробва само едно лекарство, а ние с лека ръка даваме на децата си 7-8 и повече!

Полипрагмазията (много медикаменти наведнъж) е първата грешка, която родителите на болното дете правят. Другата основна грешка е даването на сиропи за кашлица, особено отхрачващите.

Има консенсус в ЕС, че до 2-годишна възраст не се дават муколитици (отхрачващи), а в някои страни тази граница е вдигната до 5-годишна възраст. Отхрачващите средства не намаляват, а увеличават кашлицата като втечняват секретите и теоретично улесняват изхвърлянето на храчки. Което е добре при бронхит и пневмония.

Но в огромния брой от случаите децата ни боледуват от инфекции на горните дихателни пътища, кому е нужно да ги давим в собствените им секрети? Кашлицата е естествен защитен рефлекс, така организмът изхвърля попадналите върху лигавиците вируси, бактерии, химични и физични дразнители. Ако тя не затруднява съня на детето, спокойно може да премине с повече течности и чайове.

здраве деца грижа
Снимка: Thinkstock

Прекаляването с капките за отпушване на носа може да е фатално, особено при малките деца с нежна, уязвима лигавица. Последната изтънява (атрофира) и се уврежда за цял живот. Вярно е, че хремата е голям проблем за малкото дете, то не може да диша, не може да спи и става раздразнително.

Опитайте да му помогнете да диша с промивки на носа с физиологичен разтвор или хомеопатични средства, последните ги има и на капки, които се пият, но отпушват носа. Стандартните капки за отпушване се прилагат не повече от 3-4 дни и то само когато нищо друго не помага. Най-доброто средство за отпушване на носа е свежият въздух.

Снимка: Thinkstock

Прекалява се и с лекарствата за сваляне на температурата. Ако тя е висока, да , детето не трябва да се мъчи. Но много родители тъпчат децата си с тези лекарства, които не са безобидни, и при ниска температура, малко над 37, а други дори ги дават профилактично! Дават се и антибиотици без да има нужда от тях с оправданието „Защото много се притеснявам....” Ами пийте си лексотаните, не тровете децата

Най-голямата грешка е болното дете да се остави да спи в топла стая. Това става в 90% от случаите! Температурата на въздуха трябва да е 18-20 градуса през нощта (свежо, но не студено), при по-висока въздухът става сух и нослетата се запушват още повече, кашлицата се усилва.

Снимка: Thinkstock

И така, колкото и да сте оптимисти, тази зима децата ви ще се разболеят няколко пъти от вируси. Основното лекарство е времето и топлата грижа и отношение към малките.

Острата фаза на болестта с температура, кашлица, болки в гърлото, хрема е 3-7 дни. Доверете се на лекаря на детето и спазвайте указанията му без да го тъпчете с много лекарства, особено ако малкото няма съпътстващи хронични заболявания.

Давайте повече течности, плодове и зеленчуци, чайове, средства от народната медицина. Ако положението се влошава, отново заведете детето на преглед.

Не пропускайте: Ако все още не сте се включили в играта с награда ароматен и изкусителен подарък за Коледа - направете го тук

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти