10 признака, че детето се нуждае от консултация с имунолог

f
Снимка: Thinkstock

За постоянно болните си деца обвиняваме лошото време, детската градина, нерационалното хранене, обездвижването...Това е така, но само отчасти. Основната причина за честото боледуване е състоянието на имунната система. Тя е бариерата срещу навлизането на вредните микроорганизми в организма на човека.

И когато има проблем с нея, детето често боледува и е склонно към алергии. Имунният дефицит е вроден (проявите са още в кърмаческа възраст) и придобит. Личните лекари, които най-добре познават здравето на пациентите си бързо се ориентират в обстановката, но проблемът е, че няма опция за консултация с клиничен имунолог по здравна каса. А изследванията са скъпи и малко хора могат да си го позволят.

Единственият начин за определяне на имунния статус е по клинична пътека, детето трябва да постъпи в болница за няколко дни за изследвания и лечение. В масовият случай се (само)назначават имуномодулатори, но без да са назначени от имунолог имат съмнителен успех, ако детето страда от имунен дефицит. Не всяко дете, което боледува (особено след тръгване на ясла и градина) има имунен дефицит.

В повечето случаи адаптацията от сравнително стерилната семейна среда към среда с богато разнообразие на микроорганизми в колектива е трудна и причина за безкрайните хреми и кашлици. Европейската федерация на имунологичните дружества (EFIS) определя 10 критерия при наличието на които се мисли за имунен дефицит.

Четири или повече възпаления на ушите (отити) за една година.

Две или повече пневмонии за година.

Две или повече инфекции на вътрешни органи или сепсис.

f
Снимка: Thinkstock

Прилагането на антибиотици повече от два месеца без задоволителен ефект.

Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи.

Упорита гъбична инфекция на кожата и лигавиците.

Неповлияване на инфекциите от перорални (през устата) антибиотици и необходимост от венозното им приложение.

Повече от две сериозни инфекции на синусите за година.

Забавено физическо развитие на новородените и малките деца.

f
Снимка: Thinkstock

Наличие на първичен имунен дефицит в семейството.

В интерес на истината трябва да се отбележи, че имунният дефицит е сравнително рядко заболяване. Повечето деца боледуват защото не се отглеждат правилно –не се кърмят, претоплят се и се изнежват още от раждането, не се хранят правилно, не се движат достатъчно, твърде рано тръгват на детска ясла.Имунната система на тези, които се отглеждат в прекалено стерилна среда не се среща с „вредители” и не знае как да работи правилно.

f
Снимка: Thinkstock

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти