Пъдпъдъчи или кокоши яйца: за предимствата на птичите продукти говори педиатър

Пъдпъдъчи или кокоши яйца: за предимствата на птичите продукти говори педиатър
Снимка: Thinkstock

Д-р Павлина Андреева

Лошата слава на яйцата отдавна отмина. Оказа се, че холестеролът и другите мазнини, съдържащи се в тях не само не са опасни, както се смяташе дълги години, но и са полезни, особено за подрастващите.

През последните години на пазара се появиха и яйца от пъдпъдъци. Какви са техните предимства и трябва ли да ги даваме на децата.

Вижте още: 3 основни правила за добър имунитет: лекарствата и добавките не са най-доброто решение

Малкият обем е големият плюс на пъдпъдъчето яйце. Много деца се мръщят на цяло кокоше яйце и много лесно биха хапнали малко пъдпъдъче яйце. Пет такива яйца по обем се равняват на едно кокоше.

Но съдържат много повече витамини А и В, три пъти повече мед и кобалт, четири пъти повече желязо, фосфор, калий и полезни аминокиселини. Така се явяват незаменима храна за децата, особено за тези с анемии, злояди, ненаддаващи на тегло, при тежки физически натоварвания. Друг плюс е и неутралният вкус и интересният външен вид, които привличат децата.

Пъдпъдъчите яйца са много по-чист хранителен продукт отколкото кокошите. Пъдпъдъците по-рядко боледуват от инфекциозни болести защото имат по-висока телесна температура -42 градуса. Затова и не се ваксинират и не им се дават антибиотици.

Вижте още: Най-сигурната защита от рак на маточната шийка

В пъдпъдъчите яйца не се развива салмонела заради особената структура на ципата и черупката им, което не позволява проникването на вредни бактерии. Поради тази причина могат да се консумират и сурови, така се запазват всичките им полезни качества, а опасността от зарази почти липсва.

За разлика от кокошите яйца, пъдпъдъчите почти не предизвикват алергии. От тях дори се прави лекарство против алергии.

Пъдпъдъчите яйца са алкален продукт и предпазват от гастрит и язва, не дразнят стомаха.

Снимка: Thinkstock

Особено полезни са за тези, които не консумират месо поради високото си съдържание на витамин В12.

Полезните мазнини, фолиевата киселина и протеините поддържат хормоналният баланс при девойките и жените, затова се препоръчва консумацията на 2-3 пъдпъдъчи яйца и на бременните. Минералите и витамините правят кожата, косата, зъбите и ноктите здрави и красиви.

Безценните качества се дължат на богатият им състав: цинк, магнезий, желязо, кобалт, мед, калий, фосфор, манган в големи количества, високи нива на витамини В1, В2, В12, А, Е, антиоксиданти и незаменими аминокиселини.

Вижте още: (Не)истини за витамин С: Дали наистина е панацея вездесъщият витамин или поредната мода в медицината?

Снимка: Thinkstock

Изследвания показват, че ако в менюто на децата се включат пъдпъдъчи яйца метаболизмът се подобрява, благоприятно се повлиява психическото им и физическо състояние, учениците запомнят по-добре материала в училище.

Може би затова в Япония на учениците се дават по две пъдпъдъчи яйца към обяда им. Както с всичко, и с пъдпъдъчите яйца не трябва да се прекалява. Разумното количество за деца в предучилищна възраст е 1-2 яйца дневно, а за учениците и възрастните 2-3.

Припомнете си:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти