Най-сигурната защита от рак на маточната шийка

ж
Снимка: Thinkstock

Ракът на маточната шийка е коварно заболяване, което в повечето случаи протича без оплаквания и когато се усетим, вече е късно. В такава ситуация се оказват милиони, предимно млади жени по света.

Когато се открие късно прогнозата е лоша –преживяват под 30% от засегнатите.

Основната причина е дисплазията (неправилно развитие) на клетките покриващи шийката на матката.

Рисковите фактори са ранното начало на половия живот, честата смяна на сексуалните партньори, намален имунитет, полови инфекции, лоша интимна хигиена.

Но най-голямо значение има инфекцията с човешки папилома вирус тип 6, 11, 16 и 18, които се предават по полов път. Истината е, че ние се заразяваме многократно с тези вируси, но организмът ни се самоочиства за 3-5 години.

В някои случаи обаче това не става и се развива рак. Затова редовните профилактични прегледи при акушер-гинеколог са задължителни. При съмнение той прави нужните изследвания и проследяване на състоянието.

Каквито и мерки да се вземат, никой не е застрахован. Единствената сигурна защита е имунизацията против човешкия папилома вирус. Голямата мечта на човечеството е да се намери сигурна профилактика за рака, за целта се впряга огромен научен потенциал и се харчат милиарди.

ж
Снимка: Thinkstock

И когато това средство е намерено се вихрят теории за конспирации, медийното пространство се залива от мнения на „специалисти” и хейтъри, които ни убеждават колко е вредна ваксината. Особено след случая на имунизираното момиче, което се разболя от грануломатоза на Вегенер. За справка, болестта е описана още преди близо 100 години, когато не са съществували ваксини. А иначе само в Европа са имунизирани над 140 милиона момичета без съществени странични ефекти.

Лидер е Шотландия, 90% от подлежащите на ваксина са я направили.

ж
Снимка: Thinkstock

Някои може е да са се разболяли от различни болести, които съвпадат с имунизацията, но без доказана връзка с нея. И от които боледуват и неимунизираните. А на тези, които смятат, че ние, лекарите, влизаме в разни изгодни схеми с фирмите, ще кажа, че ваксинирането не само не ни носи никакви изгоди, но ни натоварва допълнително с поръчки, отчитане, спазване на срокове и куп документи.

Тоест по-лесно е да не я поставяме.

ж
Снимка: Thinkstock

В България ваксината е включена в имунизационния календар, но е по желание. Така отговорността за здравето на дъщерите пада изключително върху родителите.

Безплатна е за момичетата, навършили 12 и 13 години. Възрастта не е случайна, ваксинирането има смисъл преди започване на половия живот. Самата ваксина е безопасна, защото в нея няма истински вирус.

ж
Снимка: Thinkstock

Тя съдържа само частици, натоварени с антигени от вируса, които не могат да предизвикат заболяване, а предизвикват имунен отговор, който предпазва от болестта.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти