3 основни правила за добър имунитет: лекарствата и добавките не са най-доброто решение

f
Снимка: Thinkstock

Есента е сезонът на родителските притеснения. Децата тръгват на градина и училище, времето е променливо и болестите започват. Безкрайни хреми, кашлици, температури, отсъствия от работа...

Търсят се лекарства и добавки за стимулиране на имунитета, за да не боледуват децата.

А такива ги има стотици с обещания на безоблачен живот. И с отличен ефект, предимно финансов за производители и фармацевти. Родителите трябва да знаят, че здравото дете не се нуждае от никакви лекарства за имунитета.

Защото от истински вроден имунен дефицит страдат едва 1-2% от децата. За такъв подозираме, ако до 1-годишна възраст детето е боледувало примерно от 3 пневмонии, 2-3 пъти от отити, много ангини и т.н. Тези случаи са обект на специално изследване и лечение от имунолог.

Нормално е малките деца да боледуват, когато тръгнат на детска ясла и градина, техният имунитет е незрял, имунната система не се е срещала с толкова много вируси и бактерии и болестите започват.

За съжаление, няма вълшебно хапче, което да реши проблема.

Нещо повече, стотиците рекламирани продукти могат и да са опасни. Повечето не са регистрирани като лекарства и нямат съответния контрол на състава и безопасността.

А и ако прекаляваме с тях, може да навредим сериозно на детето – имунната система свиква да се справя само с помощ, или така да се обърка, че да си докараме автоимунно заболяване. Затова по-доброто решение е да подпомогнем имунната система да се справя сама.

f
Снимка: Thinkstock

Добрият сън и ранното лягане гарантират здраве! През детството се полагат основите на здравето, това е и периодът с най-бърз растеж на организма. Хормонът на растежа се синтезира около полунощ, но след 2-3 часа сън. Тоест, ако детето си легне след 21:00 часа, този синтез е нарушен. Неслучайно старите хора казват „спи, за да пораснеш” и „сънят е здраве”.

Недостатъчният сън означава липса на възстановяване, изнервено, уморено дете и податливо на болестите. Защото вирусите търсят точно това – подходящ терен, за да атакуват. А когато се комбинират трите причини – лошо хранене, стрес и недостатъчен сън, тяхната задача се улеснява значително.

f
Снимка: Thinkstock

Намалете стреса! Колкото и странно да звучи, децата също са подложени на стрес, особено когато тръгнат на ясла или градина. Нов ред, дисциплина, откъсване от родителите, среща с нови микроби. Подгответе детето за новата емоция, заведете го да опознае обстановката предварително, запознайте го с персонала.

И най-важното, то трябва да е сигурно, че не е изоставено от родителите си. Спокойно обяснете целта на посещението, кога ще го вземете и т.н. Избягвайте стресовите ситуации и в семейството – кавги, напрежение, неглижиране на детето...

f
Снимка: Thinkstock

Здравословното хранене е в основата на добрия имунитет.

Не е необходимо да се изпада в крайности и търсене на суперхрани. Достатъчно е рязко да се ограничат доказано вредните храни – безалкохолни, сокове от кутии, компоти, колбаси, сладкиши, вафли, бонбони... Все любими храни пълни с оцветители, консерванти, овкусители, много захар и други вещества, непознати в природата.

Припомнете си:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти