Колонката на Симо Колев: До 40-годишните жени...

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Ти си. Много неща са ти минали. Буквално.

И през много неща си минала. И още толкова ти предстоят. Сега си в средата на живота си. Уморила си се. Но само от глупостите.

Сега си в средата на живота си. Не драматизирай и не го приемай като присъда. Не е присъда. Информация е.

Обръгнала си с дете тинейджър, второ дете тинейджър. Вече и абитуриенти. Мислиш, че времето ти незаслужено е минало между родителски срещи, покриване на изисквания и критерии в работата, домакинстване вкъщи, и пак, и пак, и пак. И си казваш – eбаси цикълът! И това ли беше? За това ли съм била? Ами, да. И това беше.

Но не само това. Успокой се.

Пушиш пред вашите и вече се усещаш, че е спряло да ти пука. Пука ти, че пушиш, но не ти пука, че е пред вашите. И синът ти пуши. Повече ти пука, че пуши слим цигари, отколкото че пуши.

Връзките? Връзка е. Вече си не научила да търсиш, изискваш, намираш, оценяваш, задържаш. Не се сравняваш. Сравняват се с теб.

Ти не си момичето на Бонд. Ти си жена му.

Спряла си да четеш кога са критичните периоди във връзката. Не ти пука. Какво като пише, че са сега, или другата година. Ти сама си менажираш връзката.

Ако си сама, си сдухана. Свикнала, но сдухана. Ако не си сама, но си сдухана – знаеш, че е временно. Всичко е временно.

Ако се чудиш какво ти е, помисли. Какво може да ти е? На 40 си млада.

Наистина млада, но при връзките има нещо, което е свързано със срока на годност. Срокът на годност вътре в теб. На 40 ставаш по-цинична, по-малко даваща, по-трудно приемаща и по-малко ентусиазирана. А една връзка, в която си циничен, по-малко даващ, по-трудно приемащ и по-малко ентусиазиран, не е връзка, а някакво партньорство. Съжителство.

На 40 сексът е върхът! Със съжителство или без. Говорим само за секса. Не е повяхнал. Също, като теб. И спокойно, още дълго ще бъдеш брутална щракалка. Даже – повече.

Сега си осъзната и оставила се на секса, както никога до сега. Познаваш си мъжа. Той теб също. Познатото е добро. Римляните са го казали. И друг път съм ти го казвал. Преоткривайте се, не се запознавайте.

Имаш репутация. Дори и да нямаш пари за всичко, за което искаш да имаш – взимаш от банката.

Познаваш се отлично. И живееш в мир с това, което Господ, майка ти и баща ти са произвели в края на 70-те. Теб.

Изглеждаш зашеметяващо! И то когато си само по себе си. И то защото знаеш, че на 40 можеш опитваш да изглеждаш като на 34-5. Но не и като на 24-5. Смешно е. Знаеш какво да сложиш. Знаеш къде с какви обувки да ходиш.

Трето дете? Сега. Прави те осмислена още веднъж. Последният път, когато се чувстваше така, беше при второто дете. Сега си мъдра, умна, зряла, спокойна, осъзната и реализирана. Спряла си да се бориш за повечето неща, за които си мислила, че си струват. Не си струват. Детето ще те подмлади. С около 5 години – физиологичен  факт. И ментално ще се подмладиш – вместо да ми обикаляш покрай бежовите и розови лелчински костюмчета, ще търсиш Макуин Светкавицата във версията преди да го тунинговат в Радиатор Спрингс. И ще отвориш старите детски книжки още веднъж.

Вече не те боли глава. Човек помни моментите, в които е правил секс, а не моментите, в които го е боляло глава.

Пазаруваш бързо. Остават ти пари.

Мислиш за някои интервенции върху теб. На 40 е ок. На 24 не е.

Не влизаш в бус лентата, колкото и да бързаш. Тъпо е. Всъщност по-рядко бързаш. Не защото няма за къде да бързаш, а защото какво като закъснееш?

В работата си... хм... Или си замръзнала педантично изпълнявайки каквото “ти кажат” без много мисъл, или отдавна не си чувала, някой нещо да ти казва. Ти си знаеш, ти си можеш, не защото си зациклила, а защото си добра в това, което правиш.

Знаеш, че най-хубавите пържени картофки са в Макдоналдс и грам не ти пука, като казват, че са вредни. Не преяждаш с тях, но ги ядеш, когато искаш.

Не правиш всичко. Правиш достатъчно.

И си ок. Всичко е ок.

Прочетете още от Симо Колев в Edna.bg:

До 30-годишните момичета...

Трупай, момиче, трупай!

Мъже, негодни за употреба

Така намерих нея. Просто спрях да търся

Можеш да имаш всичко!

Био идиоти

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти