Симо Колев: Трупай, момиче, трупай!

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

До моето 20-годишно момиче. По принцип нямам 20-годишно момиче, освен дъщеря ми, която в известна степен си е моето момиче. Да не се обяснявам много, много.

Просто ми трябваше начало на тази статия  - за момичетата на възраст, в която рядко мислят с главата. Така казват.

На 20. Както си забелязала, не е никаква голяма работа, че вече си “голяма” и че можеш да ходиш където си искаш, с когото си искаш и да се прибираш, когато си искаш.

Вероятно си забелязала, че влизането в заведенията с твоя собствена лична карта също не е кой знае колко "яката" работа.

Наред с оптимизма на младостта идва и една лека умора от пълната независимост и консумирането на младостта.

Слушай сега, предстоят ти няколко важни предизвикателства.

Първо – университет.

Да знаеш, че да си студентка не означава просто да замръкваш в барчетата на Студентски град в следващите между пет и плюс безкрайност години. Първото ти изпитание е точно това. Да се мобилизираш и да не си останеш просто една чалгаджийска пръчка.

Изпитанието ти е да се мобилизираш, когато трябва да се учи. Да бъдеш критична и да си взимаш изпитите запомнящо се и блестящо, а не тривиално и тихо.

Научи и друго – изпити срещу секс – никога!

Първо, защото не би посъветвала дъщеря си да го направи, нали така. И второ – защото сексът не е консуматив и не е разменна монета. Ако сега свикнеш да даваш секс, за да получиш нещо, какво ще правиш, много ми е чудно, като в един момент вече не ти искат секса? Неее.

На 20 трябва да се научиш, че всяко нещо изисква усилия. А когато научиш, че нещата костват и понякога ти костват скъпо, ще се научиш да ги цениш и да цениш собствената си кост.

Ще вземеш и книжка. Сега. Не чакай, защото ако затлачиш това все повече ще усещаш, че нямаш време за това и ще си търсиш причини да не го направиш. И тук да не вземеш да си купиш изпита!? Ти луда ли си?! Една книжка ако сама не изкараш, закъде си тогава?

Трупай, момиче, трупай!

Всяко предизвикателство, което си победила, е опит и силен вътрешен глас, който ти казва, че ти можеш да се справяш. Генерално. А критичната маса моменти, в които си се справила, ти набиват чувството, че си успешна в ДНК-то. Ако сега не набиеш това, няма кога другаде. Няма да стане на 30, защото тогава ДНК-то ти вече е затворено за подобни набивания.

Сега е моментът да се научиш да казваш "НЕ". Не на работа, която не искаш да вършиш, не на поведение, което не искаш да показваш, не на услуга, за която те молят и не на мъж, когото не искаш. От което следват и не-та на неща, които някой иска от теб, ама ти не искаш.  В “не” има много повече сила, отколкото има в “да”-то. И ти трябва да го научиш сега. Защото рано или късно ще го научиш. Но ако е късно, ще е минало прекалено много време, в което си била нещастна.

Не мисли за семейство. Забрави за логиката – училище – начална педагогика в университета и после сватба – логична крачка в живота ти. Не. Няма такова русло. Ще уседнеш, когато ти дойде естествено. Не бързай с това. Не и на 20.

Научи се да живееш със себе си, да ти е добре със себе си. Открий си демоните, запознай се с тях и разбери, с какво живееш, защото това ще е с теб завинаги.

Направи си татуировка.

Изтегли кредит, който сама да изхарчиш и после сама да връщаш.

На 20 трупаш и се харесваш.

Поживей сама, поживей с някой, карай се шумно, напусни някого, който заслужава да го напуснеш, в най-неподходящия за него момент и без обяснения.

Научи се какво лекарство за каква болка да взимаш.

Отбелязвай смените на личния си лекар.

Не усядай. Учи, кога, с кого и в каква среда е добре да уседнеш.

Запознай се със закона.

Стани домоуправител на входа ви, заради ентусиазма и заради победата, която ще постигнеш, ако успееш да боядисаш входа, смениш дограмата и оправиш градинката отпред. Това някъде към 27-8, де. Не по-рано.

Разбери всичко за пенсионното осигуряване, за данъците, за удръжките ти и се опитай да спестяваш. Не се съгласявай да работиш без осигуровки. Ако сега свикнеш така, никога няма да влезеш в правия път.

Разбери кой е правилният път и дори и да излизаш от контурите, не го изпускай от око.

Звъни на баба ти без повод. Просто така. Па може и да я изведеш някъде.

OK, изхарчи цялата си заплата за един телефон, дреха, ботуши или нещо друго. Сега това е OK.

Да знаеш, ОК е. Всичко е ОК. Ти си на 20. Здрава си. Всичко предстои.

Прочетете още от Симо Колев в Edna.bg:

Фейсбукът, без който мога

Мъже, негодни за употреба

Така намерих нея. Просто спрях да търся

Можеш да имаш всичко!

Био идиоти

Дебела ли съм? Разбира се!

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти