Био идиоти

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

От известно време посещавам фермерския пазар на Римската стена в София. Всяка събота е и като цяло е много добра инициатива, заслужаваща похвала, защото събира на едно място по-особени продукти и производители, различни от казионните боклуци на промоция в супермаркетите.

Повечето неща на тези места са обявени за "био". Стоките, продавачите и купувачите.

Не мога да не отбележа доста дразнещия и клиширан имидж на био манията у нас. 

Първо продавачите. Защо всички, които продават био неща, да изглеждат като напушени хипари? Е, това не мога да разбера.

От дългия ми опит в борбата за осъзнато и устойчиво поведение и пазаруване не съм попадал на една нормално изглеждаща продавачка или продавач, които да изглеждат различно от съществуващите калъпи. Единствените, които изглеждат по-претенциозни от тях, са работещите в рекламните агенции.

Перфектният продавач в еко/био магазин е момче/момиче, което е облечено в нещо средно между "home made" и гръндж мода от 90-те. И всичко това иде да ни подсили ефекта от натуралността на мястото, в което сме попаднали. Повечето от тези хора не знаят как се държи лопата и "най-природното" място, на което са ходили, е Банско, но ми обясняват, как нищо в техния магазин не е третирано с нищо и е отглеждано на девствена земя, която не е обработвана с химикали, откакто Адам и Ева дошли на този свят. Дразнят ме.

Стоките. Защо био нещата, които се предлагат, трябва да изглеждат като смачкани, изядени и повърнати?

Картофите, ябълките, крушите и всичко, което е дошло от земята и дърветата, изглежда самоцелно старо, изгнило и уморено, сякаш милото е преживяло Сталинградката битка и Kурската битка след това. Не разбирам, ако ябълката изглежда здрава и лъскава, тя не е ли био? Защото и аз имам село, на което имам две ябълки, които никой не пръска с нищо, ама са едни големи, здрави и сочни ябълки.

И цената - 5 лева за килограм ябълки от еди къде си (тук задължително има някакво звучно име на село - като село Хвойна, например) и които как ще провериш, че идват от там, не знам. Но най-вече - какво му е по-специалното на въпросното село? Било на склон, който "по цял ден е обливан от естествената сила на слънцето". Моля те!

Не обичам да ценообразувам бизнеса никому, но в търговските отношения трябва да има морал, а не само псевдо морал и псевдо ценности. Безсмислено високите цени на био стоките са напълно неаргументирани и са плод на тренда да купуваме здравословни продукти за нас и децата ни и заради най-честитите клиенти на тези продукти – богатите хора. Това е нечестно.

Хайде, картофите, крушите, доматите и ябълките по 5 лева килото, ОК, ама био мляко от Холандия, което е "100 процента сертифицирано", както веднъж ми обясни хипито-продавачка в един био магазин, вече ме разби. Аз я попитах дали знае как идва това мляко от Холандия до България и добавих, че със сигурност не го карат с Тойота Приус. Хипито, милото, не разбра какво му говоря. Кое му е биото на една стока, която минава 3000 километра, за да стигне до България? И това е мляко. Не нещо напълно безалтернативно. Грубо е и няма нищо общо с принципите за еко и био начин на живот.

Клиентите. Повечето от тях – същите кукувици, като продавачките в био магазините. Наивни парвенюта, които вярват, че щом веднъж са гледали “Неудобната истина”, лайкнали страници за здравословно хранене във "Фейсбук" и купуват задължително био, значи са заслужил борец против глобалното затопляне.

Имам една приятелка Ани, която има нечовешка пекарна за хляб на Римската стена и при нея нищо не е обявила за био, но знам какви са ѝ брашната, какви са ѝ машините за месене на хляб, какво ѝ е желанието. И напълно ѝ се доверявам. Защото не ми подскача истерично в защита на киноа, спирулина и всякакви други неща, без които животът ми е обречен на безвъзвратна смърт.

Моля ви! По-сериозно и по-информирано.

Купуването на био стоки не те прави задължително човек с устойчиво и природосъобразно поведение, ако това ти е целта.

"Био"-то невинаги е еко и едното не е задължително да бъде и другото.

Няма преки доказателства, че био е задължително по-полезно и панацея на всичко градско, мръсно и съвременно.

Няма и доказателства, че био ще спаси света. Още по-малко, твоя свят. 

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти