Есента ни учи как да се разделяме

есен природа жена
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

„Всеки, който си мисли, че опадалите листа са мъртви, никога не ги е гледал как танцуват с вятъра.“ - Шира Тамир

Всяка година ние минаваме пред привидно едни и същи годишни времена - сезони, всеки от които има своята символика, своята роля в годишния ни кръговрат, в житейската промяна, която - заедно и поотделно, застава на пътя ни отново и отново. И всяка поредна година, отвъд това привидно едно и също преживяване, ние сме предизвикани да преживеем промените отчасти или напълно различно, по новому. Защото, осъзнаваме или не това, не само всяка година, но и всеки ден ние растем и се променяме.

Сред сезоните есента е безспорната разноцветна красавица на годината, най-смелият експериментатор с багрите и нюансите. Тя наследява лятото - зелено, пясъчно, горещо, волно.

есен природа жена
Снимка: iStock

Заварва ни разгорещени и разпалени, отпочинали, но и поуморени от вълнения и приключения. И започва неусетно да ни успокоява, да охлажда летните ни страсти, да ни подготвя за нов танц в житейското училище, в което непрестанно учим, независимо от възрастта си. Есента грижливо ни облича, подтиква ни да си припомним дома, да се успокоим и забавим, да превърнем нетърпението си в нов ежедневен ритъм, а спомените и мечтите си - в храна на настоящето.

Като добър учител, тя нагледно ни показва как да се променяме, да се „преобличаме”, да бъдем разноцветни, шарени, смели, различни - и в собствените си представи. Учи ни да творим всеки ден разнообразие и красота - отвън навътре и отвътре навън.

След това, разхубавила всичко по пътя си, ни учи и да не се привързваме и вкопчваме ненужно. А естествено и с лекота, като самата нея, да пускаме, да (се) освобождаваме, да се разделяме без страх и тревога - знаейки, че нищо не си отива завинаги.

Обагрила природата във всички цветове, есента ѝ помага да съблече чудната си дреха, да танцува смело и възторжено танца на живота под съпровода на ветровете на промените. Помага ѝ, без маска и без грим, отвъд страха, да се освободи от старото, за да си отдъхне, да се погледне с нови очи и да се подготви за новото зараждане на живота, което след нужното време неизменно предстои.

В синхрон с вътрешните ни процеси и нужди, есента нежно ни сдобрява с промяната. А промяната е съпровождана нерядко от тъга - тъга с име и тъга безименна, тъга по онова, което остава в миналото, тъга от неизвестното, което предстои - на всеки поотделно и на всички заедно. Тъга, която е сестра на радостта.

И ако сезоните са настроенията на душата, то в есента живеят и тъгата, и радостта, и страхът, и смелостта да се доверим на смисъла на житейския поток, да се отворим за различното и отвъд страха от промяната и смъртта да творим радост и любов към живота - такъв, какъвто го познаваме, и такъв, какъвто той съществува далеч от всякакви наши представи и очаквания: всеобхватен, щедър, благодатен, търпелив и вълнуващ. Живот есенно разноцветен, познат и същевременно различен до неузнаваемост. Като самите нас.

есен природа жена
Снимка: iStock

Прочетете още от Илиана Смилянова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти