Тайната на добрата зимнина: как да си направите кисело зеле

Ах, киселото зеле, онзи вкус от зимите, когато бяхме деца, а бабите ни правеха най-вкусните сарми на света. Киселото зеле е ароматно, вкусно и хранително, а и може да се приготви по много начини, така че да изненадате всички със своите кулинарни умения.

Но за да готвите с кисело зеле, трябва да имате кисело зеле. А няма нищо по-хубаво от домашно приготвеното кисело зеле, което сте направили със собствен труд и желание.

Освен вкусно, то е и много полезно. Тази храна е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че в 200 грама  от киселото зеле се крие половината ни дневна доза витамин С, от която се нуждае организма ни.

Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт.

То се приготвя сравнително лесно в домашни условия, но все пак си има своите тънкости, рецепти и трикове, с които ще го направите майсторски.

Начин на приготвяне на кисело зеле:

1. Зелето се почиства от наранените листа и се измива. Външната част на кочана също се отрязва, с нож се правят 2 прореза на кръст във вътрешността на зелката с дълбочина от 3-4 см.

2. Зелките се подреждат плътно в бидона с кочана нагоре. Ако е необходимо, може някои от тях да се разрежат на две или на четири.

3. В около 4 л. вода се разтваря добре 200г. от солта и се изсипват в бидон. Това се прави още два пъти, като вторият път се разтварят 600 г. сол в 10 л. вода.

зеле кисело зеле
Снимка: Istock

4. Върху подреденото зеле се поставят предварително почистени 3-4 дървени летви и се затискат с речен камък.

5. След 3-4 дни сокът се източва на части и се връща в бидона. Процесът се нарича претакане. Повтаря се през няколко ни още 2-3 пъти.

А всички тайни за подготовката и направата, ще ги откриете в галерията ни!

Хитри трикове за вкусно кисело зеле

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти