Чудото за дълга и здрава коса: Как да си приготвим оризова вода

оризова вода
Снимка: iStock

Вярваме, че в момента в кухненския ви шкаф имате ориз. Той все пак е един от основните хранителни продукти. А знаехте ли, че обикновеният ориз може да бъде много по-ефективен за бързия растеж и здравия вид на косата ви в сравнение с козметичните продукти?

Оризовата вода става все по-известна като трик за красота, който осигурява копринени, пищни кичури само след едно използване. Този "елексир" за косата е лесен за домашно приготвяне – дори може да използвате останалата течност от варенето на ориз за ядене.

„Самата оризова вода се получава от накисване или варене на ориз във вода, за да се извлекат полезни хранителни вещества“ – обяснява пред CNN д-р Тифани Сен Бернар, доктор по биомедицинско инженерство – „Тази нишестена вода е богата на хранителни вещества, дори съдържа антиоксиданти, за които се смята, че помагат за почистването на скалпа.“

Придобилата такава голяма популярност оризова вода всъщност не е нищо ново, а добре забравено старо. Този вид козметично лечение има вековна история в азиатските култури, за да докаже своята ефикасност. Японските придворни дами от периода Хейан (от края на 8-ми до 12-ти век) поддържали дълга до пода коса с помощта на Yu-Su-Ru или остатъците от вода след измиване на ориза.

В китайската провинция Гуанси жените Яо от село Хуанлуо пък са известни със своята изключително дълга и лъскава коса, която е в центъра на местните традиции. Жените се подстригват само веднъж в живота си, по време на публична церемония, а оризовата вода е ключов компонент от рутинната им грижа за косата.

Докато Сен Бернар казва, че научната общност все още не е „постигнала единодушно съгласие относно убедителните ползи от оризовата вода върху косата“, лечението все пак може да си струва да се опита, ако страдате от проблеми с косата като накъсване, косопад, изтънял косъм и други.

„Оризовата вода е чудесен начин да използвате хранителните вещества в ориза и да приложите тези ползи към рутинната си грижа за косата“ – твърди Сен Бернар – „Оризът се предлага в много различни видове и в целия спектър има хранителни вещества, които варират от витамин B, витамин C, калий, магнезий, селен, фосфор, аминокиселини и други.“

Аминокиселините са особено полезни за растежа на косата, тъй като те са градивните елементи на протеините, които изграждат косъма. Заедно с витамините, открити в оризовата вода, тези елементи могат да помогнат за регенерацията на косата ви.

Според Сен Бернар ползите от нанасянето на оризова вода върху косата включват „увеличен обем на косата, по-добър блясък и външен вид на косата, по-силни фоликули, възстановяване от увреждането, предотвратяване на пърхот и противовъзпалителни ефекти върху скалпа.“ 

Оризовата вода е полезна и за тези с изтъняла коса. Тя съдържа инозитол, който е свързан с предотвратяването на косопада чрез укрепване на скалпа и същевременно проникване в самия кичур. По този начин доставя витамини, минерали и аминокиселини, които са от съществено значение за здравината на косите ви.

Въпреки че оризовата вода е безопасна за всички типове коса, както при всяка козметична процедура, резултатите може да варират. Различните типове коса вероятно ще покажат различни резултати. „Всеки има това, което обичам да наричам уникален „профил на косата.“ – казва Сен Бернар – „Това е комбинация от характеристики, включително тип, порьозност, обем и други фактори, които са уникални за самите тях и помагат да се определи състоянието и здравето на косата и това как тя реагира на различни среди, продукти и процедури."

Косата на хората с по-ниска порьозност на косъма по-трудно ще абсорбира всички хранителни вещества в кутикулата. Твърде честото прибягване до терапията с оризова вода може също така да доведе до нежелани резултати. Изсушаването е един от най-често съобщаваните странични ефекти от прекомерната употреба на оризова вода, така че тези, които вече се борят със сух скалп и кичури, трябва да я използват умерено, не повече от два пъти седмично. „Прекомерната употреба може да причини претоварване с протеини, което допринася за изсушаване, къдрене и чуплива коса.“ – съветва Сен Бернар. 

Вижте в галерията ни как да си направите оризова вода и как да я използвате, за да може косата ви да придобие здрав вид.

Как да си приготвим оризова вода за дълга и здрава коса

 

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти