Ръкостискането, което разтърси всички: как Даяна промени света за няколко секунди

В края на 80-те една известна личност прави нещо забежително, което показва каква трябва да е истинската мисия в живота на всеки с по-голяма популярност. Това е съвсем дребен, но всъщност огромен и смел акт на човешка доброта - такъв, чийто стимулиращ ефект се разпространява по целия свят и все още може да се усети до днес.

На 9 април 1987 г., в разгара на епидемията от ХИВ /СПИН, принцеса Даяна се съгласява да отвори първото специализирано отделение във Великобритания за пациенти с това заболяване в лондонската болница Мидълсекс.

Животът на принцеса Даяна в снимки

Във време на голям страх и несигурност относно ХИВ, който тогава е демонизиран като „гей чума“, принцесата е убедена, че нейното посещение ще има много по-голямо въздействие от обичайното кралско упражнение за прерязване на лентичката.

►Спящата красавица: Защо принцеса Даяна спи на тази снимка? (истината ще ви разтърси)

Със своята ослепителна усмивка и незабравимо звездно присъствие, принцесата на Уелс се разхожда из отделението, разговаряйки както с персонала, така и с пациентите. Но най-важното е, че тя се ръкува с всички тях.

С един прост жест тя разрушава вярването, че ХИВ може да се разпространява чрез контакт кожа до кожа - предразсъдък, който е довел до това страдащите от СПИН да са третирани като прокажени.

Всъщност стигмата около болестта била толкова силна, че девет от десетте пациенти, с които тя разговаря и се ръкува, отказали да бъдат снимани от страх да не бъде разкрита самоличността им.

Само един, Айвън Коен, се съгласил, но само при условие, че е заснет само гърбът му. Така че с пресата и телевизионните камери, насочени към нея, принцеса Даяна сяда до леглото на този мъж,  диагностициран със СПИН, и публично стиска ръката му.

Твърди се, че принцесата се е притеснявала от обществената реакция към нейната проява, но искала да отправи ясно и кратко послание - „ХИВ не прави хората опасни за познаване“.

„Можете да им стиснете ръцете и да ги прегърнете. Те имат нужда от това", казва тя пред чакащите репортери.

Свидетелство за реалната сила на кралското семейство е, че образът и нейните думи се разпространяват по целия свят и правят повече от всичко друго по това време, за да убедят обществеността, че ХИВ/СПИН - и по-специално хората с болестта - не бива да будят страх.

Принцесата продължава да работи за дестигматизирането на ХИВ/СПИН до края на живота си. 

10 факта за живота на принцеса Даяна, които не сте чували

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти