Лични писма на принцеса Даяна разкриват притесненията ѝ след развода: „Всичко е отчайващо и грозно“

Поредицата от лични писма и картички, писани от принцеса Даяна, в които разкрива как се чувства от развода с (тогава) принц Чарлз, предстои да бъдат продадени на търг на 16 февруари, съобщават от dailymail.

Става въпрос за 32 писма и картички, изпратени между 1995 и 1996 г. до нейните приятели Сузи и Тарек Касъм, които живеят в Лондон.

В кореспонденцията си Даяна разкрива, че не би се съгласила да се раздели с Чарлз, ако е знаела, че всичко около развода им ще бъде толкова „отчайващо и грозно“.

Принцесата на Уелс пише още за изолацията и за опасенията, че телефонът ѝ в двореца Кенсингтън е „постоянно подслушван“.

Тя благодари на приятелите си Сузи и Тарек, че са празнували Коледа с нея през 1995 г., докато синовете ѝ, принц Уилям и принц Хари, са били в Сандрингам с баща си и кралското семейство.

Съпрузите Касъм продават писмата, защото „притежанието на документите е голяма отговорност“, с която не желаят да натоварят наследниците си. По-личните и поверителните писма обаче семейството решава да запази извън публичното внимание.

Сузи и Тарек съобщават още, че „се чувстват изключително привилегировани, че са имали възможността да опознаят принцесата толкова отблизо“. Те са били „изумени“ от „невероятния ефект“, който Даяна имала върху „всеки човек, с когото влизала в контакт“ и как „обожанието на хората към [нея] не е намаляло след трагичната ѝ смърт“.

Аукционната къща, която отговаря за продажбата, заяви, че е станало ясно „колко развълнувани са хората от възможността да притежават част" от Даяна, което е още един фактор, повлиял на решението на Касъм да продадат писмата на търг.

Писмата ще се продават поотделно и приходите ще бъдат дарени на благотворителни организации, подкрепяни от принцесата.

В едно от тях, от 28 април 1996 г., Даяна отменя решава да не отиде на опера поради напрежението, което изпитва от раздялата с Чарлз.

„Изживявам много труден период и натискът е сериозен и идва от всички страни. Понякога е прекалено трудно човек да държи главата си изправена, а днес съм на колене и просто копнея този развод да приключи, тъй като цената му е огромна."

Почеркът на принцесата, обикновено ясен и плавен, се влошава към края на писмото, вероятно заради напрежението, което е изпитвала, докато е писала.

На 20 май 1996 г. тя пише до г-жа Касем, че се опасява, че телефоните в двореца Кенсингтън се подслушват.

„Ако знаех преди година какво ще преживея, преминавайки през този развод, никога нямаше да се съглася. Всичко това е отчайващо и грозно.“

Даяна и семейство Касем се запознават през август 1995 г. по време на редовните посещения на принцесата в медицинския център Royal Brompton. В много от писмата тя искрено благодари на двойката за подаръците и емоционалната подкрепа.

Намеквайки за това как се е чувствала като част от кралското семейство, Даяна пише до приятелите си: „Изключително съм трогната от това колко ме защитавате и двамата. Не съм свикнала с това!“

Общите моменти на Чарлз и Даяна пред камерите

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти