От Фрида Кало дo Джудит Лейстър: Жените, за които трябва да говорим по-често

Отсъствието на жените от канона на западнотoо изкуство е обект на проучване и преразглеждане от началото на 70-те години на миналия век насам.

През 1971 г. е публикувано есето на американския професор Линда Нохлин със заглавие „Защо не е имало велики жени художници?“. В своя труд тя разглежда социалните и институционални бариери, които са блокирали повечето жени да навлязат в артистични професии през цялата история.

Как тези 20 жени сами се превърнаха в милиардерки

Това води до нов поглед към жените художници, тяхното изкуство и до движението на феминисткото изкуство.

Въпреки че жените художници са участвали в създаването на изкуство през цялата история, тяхната работа, в сравнение с тази на техните колеги мъже, често е била прикривана, пренебрегвана и подценявана. Западният канон исторически е оценявал работата на мъжете повече от тази на жените.

Жените художници са изправени пред предизвикателства от липсата на достъп до художествено образование, професионални контакти и възможности за изложби.

Ние неведнъж сме разказвали вълнуващи истории на жени и сме посочвали имената на онези, които трябва да знаем заради техните заслуги в бизнеса, културата и обществения живот.

Ето че днес ви представяме 15 невероятни художници, творили през вековете и обединени от огромен талант и значение за света на изкуството. Вижте кои са те в галерията:

15 талантливи художнички, за които трябва да говорим по-често

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти