„Предпочитам да съм пепел пред прах”: 145 години от рождението на Джек Лондон, писателят приключенец

На днешната дата е роден великият американски писател Джек Лондон, за 18 години написал 50 книги и около двеста разказа, в които увлекателно се описва силата на природата и борбата за оцеляване в трудни условия. Сред най-известните му романи са “Морският вълк”, “Белия зъб”, “Дивото зове”, “Мартин Идън”, “Лунната долина”, „Белю Пушилката“ и др.

Джек Лондон е роден на 12 януари 1876 г. в Сан Фрациско с рождено име Джон Грифит Чейни. Той е осиновен, а за негов биологичен баща е считан е известният на времето “професор” астролог Уилям Чейни, но писателят носи фамилното име на осиновителя си.

10 велики цитата от Джек Лондон

Детството на Джек преминава в бедност. След завършване на основно образование през 1889 г., той започва работа в консервна фабрика на 12-часов работен ден, като работното време често е удължавано и до 16 часа.

По-късно започва да работи нелегално като рибар, а след това попада в затвора за месец, тъй като се превръща в скитник.

През 1897 г. Лондон заминава по време на „златната треска” за Клондайк и става златотърсач, като се сдобива с материал за първите си успешни разкази. 

Джек Лондон стига до заключението, че единствената му надежда е да получи образование и да „продава мозъка си“. През целия си живот гледа на писането като на работа, то е неговият билет за измъкване от бедността, средство да победи богатите, играейки по техните правила.

През 1901 г. социалистическата партия издига кандидатурата на Джек Лондон за кмет на Оуклънд, но изборите спечелва друг кандидат. Тогава Лондон се отдава на упорита писателска дейност, която му донася широка популярност още приживе. Пише както художествени, така и публицистични произведения.

Първият му роман “Синът на вълка” е публикуван през 1900 г. В “Дивото зове” (1903) огромното домашно куче Бък открива, че инстинктът му непреодолимо го влече към дивия живот и става водач на вълча глутница. “Белият зъб” (1906) и “Сияйна зора” (Burning Daylight) (1910) са посрещнати с жив интерес от широката читателска публика.

джек лондон
Снимка: Getty

Междувременно той се жени два пъти и има две дъщери от първия си брак. Купува си и огромно ранчо, в което прекарва живота си в писане.

Смъртта на Джек Лондон е спорна. В смъртния му акт е записано, че е починал на 22 ноември 1916 г. от уремия (обща интоксикация при остра бъбречна недостатъчност). Според слухове обаче сред негови съвременници, той се е самоубил. Според една от версиите е починал от свръхдоза морфин, който през последните си години е взимал срещу силни болки.

В галерията ни ще откриете някои от най-паметните цитати на този велик автор.

10 велики цитата от Джек Лондон

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти