Почина Вивиан Уестууд - легендарната дизайнерка и вечна бунтарка

На 81-годишна възраст почина легендарната модна дизайнерка Вивиан Уестууд. Новината беше оповестена на официалния ѝ профил в Instagram, съобщават NOVA.

Уестууд е починала в дома си в Клапман, Южен Лондон, заобиколена от най-близките си.  

Вивиан Уестууд бе една от най-емблематичните модни икони на нашето време - дизайнер, активист, личност! С каквото и да се захванеше, Вивиан го превръщаше в кауза за нея и за всички нейни последователи. 

Моделите на дизайнерката ставаха все по-екстравагантни с годините, а социалната ѝ ангажираност - все по-активна. 

Британската модна дизайнерка е определяма като една от смелите и влиятелни личности на XX и XXI век.  Тя произлиза от работническата класа. Първоначално учи за бижутерка в Лондон, а после за учителка, тъй като разбира, че хора от работническата класа нямат шанс в изкуството. 

През 70-те години заедно с тогавашния си съпруг Малкъм МакЛарън -мениджър на пънк групата Секс Пистълс, отваря бутик „Sex“ в Челси, където продават създадени от тях дрехи за пънкари. В модата тя вижда възможност за протест срещу статуквото. След развода си с МакЛарън, Уестууд живее в общинско жилище като социално слаба. По това време започва дейността й като активистка – първоначално се включва в кампанията за разоръжаване, а после като еколожка. 

Нейните дрехи имат винаги история и акцентират върху различната идентичност.  Уестууд е независим дизайнер и зад гърба й не стоят корпорации. Тя се радва на свободата и не желае да произвежда дрехи, които не й харесват. Неин принцип е да купува по-малко неща, но по-качествени. 

Модните ревюта на Вивиан Уестууд са винаги с обществени послания. Тя има две рицарски звания (Commander of British Empire и Dame Commander of  the Most Excellent Order of the British Empire). Тя носи титлата Dame (Дама). Освен това два пъти е обявявана за най-добър британски моден дизайнер.

Прочетете ТУК уроците за живота, които ни даде очарователна бунтарка Вивиан Уестууд >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти