Защо не бива да взимаме предвид „диагнозите“ на Амбър Хърд, актрисата уволни PR екипа си

Изтъкнат психолог развенчава психологическите диагнози, приписани на Амбър Хърд в делото за клевета срещу нея.

Д-р Шанън Къри, която бе наета от юридическия екип на Джони Деп за оценка на Хърд, сподели пред съда миналата седмица, че намира у Хърд признаци на гранично личностно разстройство и хистрионно разстройство на личността (припомнете си повече тук ► Амбър Хърд има следните психични проблеми според специалист, а фенове забелязаха, че копира Джони Деп в съда).

Пред The Independent д-р Джесика Тейлър, която разглежда патологични случаи при жени в психично-здравни заведения и специализира в сексуално насилие и обвиняване на жертвите, твърди, че двете заболявания, с които Хърд е диагностицирана, „не са доказани медицински състояния“, а „силно оспорвани противоречиви психиатрични етикети“.

Психоложката споделя, че не е чувала някой да използва термина „хистрионично личностно разстройство“ без ирония от години и го описва като „развенчано разстройство“.

„Хистрионното личностно разстройство е породено от диагнозата „истерия“, която може да бъде поставяна само на жени“, обяснява тя. Терминът „хистрионни жени“ произлиза от „истерична жена“, както е посочено в изданието на Diagnostic and Statistical от 1968 г. „Ръководство за психични разстройства“, разказва UNILAD.

Джони Деп и Амбър Хърд на поредния ден в съда

Промяната е направена в ревизирана версия на ръководството през 1980 г., след като „топ психиатри теоретизират, че „хистрионните жени са лабилни, егоцентрични, съблазнителни, фригидни и инфантилни“, казва д-р Тейлър, добавяйки: „Истерията и хистрионното личностно разстройство стават известни като „кошчето за боклук на психичното здраве“, като много влиятелни учени отхвърлят съществуването им“.

Жените е можело да бъдат диагностицирани с „разстройство“ за това, че „не се усмихват достатъчно, не правят достатъчно секс, че са лесбийки или бисексуални [или] са твърде напористи“, наред с други неща, казва специалистът.

„Възмутително е, че през 2022 г. психолог свидетелства на скамейката, че една жена има „хистрионно личностно разстройство“, добавя тя пред The Independent.

Според д-р Джесика подобни аргументи могат да бъдат направени и за втората диагноза на Хърд - гранично личностно разстройство. Психологът посочва, че жените са поне седем пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с това разстройство в сравнение с мъжете.

Красивите моменти на Амбър Хърд през годините

Разстройството произлиза от хистрионно личностно разстройство, твърди д-р Тейлър, и двете са припокриващи се конструкции според „Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства“.

Д-р Тейлър оспорва и предположението на д-р Къри, че гранично личностно разстройство и хистрионното личностно разстройство имат „генетична основа“ – тя твърди, че „никога не е имало доказателство за генетична основа на каквито и да било личностни разстройства“.

„Това е категорично невярно. Не е открит ген, свързан с разстройство на психичното здраве и Американската психиатрична асоциация е съгласна, че в момента не знаем връзката между биологията и психиатричното разстройство“, каза тя.

Откровенията на Джони Деп в съда

Междувременно Амбър Хърд е освободила PR екипа, с който е работила по време на съдебния процес от тази година, след множество „лоши заглавия“ в пресата.

„Тя не обича лошите заглавия“, отбелязва източник на The New York Post, а друг споделя, че е „разочарована от това, че историята ѝ не е разказана ефективно“.

Актрисата използваше услугите на фирмата Precision Strategies, съоснована от Стефани Кътър, бивш заместник-мениджър на успешната кампания за преизбиране на президента Барак Обама. Източници, запознати със събитията, потвърждават, че Хърд се е разделила с фирмата от Източното крайбрежие и се е обърнала към нов екип по кризисен PR – компанията Shane Communications, която има опит в Холивуд.

Очаква се Амбър Хърд да свидетелства в съда тази сряда. Към момента 58-годишният Деп съди 36-годишната Хърд за 50 милиона долара заради нанесени щети върху кариерата му. В есе на тема домашно насилие за Washington Post от 2018 г. актрисата описва своя личен опит като жертва, макар да не споменава Деп по име в статията. Джони Деп заведе делото още през март 2019 г.

Влюбените моменти на Джони Деп и Амбър Хърд

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти