Как Кейт Мидълтън получава емблематичния годежен пръстен на Даяна благодарение на принц Хари

Любовната история на принц Уилям и Кейт Мидълтън е голямо вълнение за много хора – бъдещият крал на Англия, първородният син на противоречивия принц и обичаната покойна принцеса, най-накрая бе намерил любовта.

Е, технически, той е открил любов преди години, но изчаква, докато стане наистина сигурен. Уилям не е искал да се жени млад, което означава, че двамата с Кейт излизат цели седем години, преди той да зададе съдбовния въпрос. А когато го направи, светът затаи дъх... Всички се разълнуваха, когато Уилям подари на бъдещата си съпруга любимия годежен пръстен на майка си.

Годежният пръстен на принцеса Даяна е наистина уникален – 12-каратовият овален цейлонски сапфир, заобиколен от 14 диаманта и поставен в 18-каратово бяло злато беше в центъра на вниманието по време на много от изявите ѝ като кралска особа. След смъртта на Даяна се предполагаше, че емблематичното бижу ще бъде архивирано. Както се оказва, един от синовете на Даяна обаче е поискал пръстена след нейната смърт. И това не е бил Уилям.

Любовната история на принцеса Даяна и принц Чарлз сега може да изглежда съвсем различно, но всъщност по онова време е била истинска приказка. Най-желаният ерген открива любовта в лицето на тихата и скромна учителка със златно сърце. Годежът на бъдещия крал на Англия е означавал много за верните поданици, които са го наблюдавали как расте.

Емблематичният годежен пръстен на Даяна всъщност е неин личен избор. Чарлз ѝ позволява да избере измежду редица дизайни, представени от бижутера Garrard. Бъдещата принцеса на Уелс избира 12-каратов овален цейлонски сапфир, заобиколен от 14 диаманта и поставен в 18-каратово бяло злато. За разлика от предишните кралски пръстени, той не е изработен по поръчка, а стойността му е 30 000 долара. Сп. “Vogue” съобщава, че кралските особи не са били развълнувани от идеята, че е избрала пръстен, който всеки друг също може да има.

пръстен
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Даяна решава да запази пръстена, когато двамата с Чарлз се разделят, и често е виждана да го носи, просто защото е обичала много самото бижу. След нейната смърт беше разкрито, че е имало уговорка бижутата ѝ да се разделят между синовете ѝ за бъдещите им съпруги.

„Бих искала да разпределите всичките ми бижута за наследството, което ще притежават моите синове, така че съпругите им да могат след време да ги получат или да ги използват“, твърди Даяна в писмо, в което обяснява какво да се прави с вещите ѝ, ако нещо се случи с нея, според “The Sun”. „Оставям точното разделение на бижутата на ваша преценка.“

Според иконома на Даяна – Пол Бърел, след смъртта на Даяна той е инструктирал момчетата да си вземат по нещо за спомен.

„Вземете нещо, което ѝ е принадлежало, за да можете да го пазите“, спомня си той, инструктирайки ги в документалния филм на “Amazon” от 2017 „Историята на Даяна“.

„Какво искаш, Уилям?“

„Бих искал часовника на мама на Cartier, този, който дядо Спенсър ѝ е подарил за 21-вия ѝ рожден ден“, отговорил Уилям.

Принц Хари споделя своя спомен за момента, в който е трябвало да вземе своето решение:

„Спомням си как държах ръката на мама, когато бях малко момче, и от този пръстен винаги ме болеше, защото беше толкова голям“, разказва той на Пол. И така икономът дава на малкия Хари годежния пръстен на майка му.

Когато нещата с Уилям и Кейт започват да стават сериозни, Хари предлага пръстена на Уилям. Смята се, че му е харесвала идеята пръстенът да седи на трона, когато един ден Кейт стане кралица.

Уилям е много благодарен за този жест. Подаряването му на Кейт е означавало много за него, както той споделя по-късно по време на интервюто по случай годежа им.

„Е, както може би сега разпознавате, това е годежният пръстен на майка ми, който е много специален за мен, точно както и Кейт е много специална за мен сега. Беше правилно, че двамата бяха събрани заедно“, сподели Уилям. „Това беше моят начин да направя така, че майка ми да не пропусне вълнението и факта, че ще прекараме остатъка от живота си заедно.“

Всички начини, по които принцеса Даяна е нарушавала кралския протокол

Когато идва време Хари да предложи брак на Меган, той също решва да включи Даяна в плановете си.

„Пръстенът очевидно е от жълто злато, защото това е любимото на Меган, основният камък си набавих от Ботсвана, а малките диаманти от двете страни са от бижутерската колекция на майка ми, за да сме сигурни, че тя е с нас на това лудо пътешествие заедно“, разкри Хари по време на интервюто за годежа им по Би Би Си.

15 момента, в които Кейт и Мегън бяха двойнички на Даяна

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти