Боец докрай в спорта и живота: какво не знаем за жената самурай Албена Ситнилска

Красота, трудолюбие и дисциплина – това въплъщава Албена Ситнилска, която тази година е една от най-силните жени в „Игри на волята“. В момента племето на Амазонките прекарва трета поредна седмица в ужасните условия на реката, но Албена е истински боец и неведнъж се е сблъсквала с изпитания, разочарования и лишения.

Тя благодари именно на бойните спортове, че са я научили да се справя с трудностите в живота.

С много воля и желание за победа Ситнилска е изградила успешна кариера в бойните спортове, а след това сбъдва и мечтата си да стане каскадьор. И спортът, и животът са я направили боец и тя доказва това както с успехите си в спорта, така и със своята отдаденост като майка и представянето си на арената на „Игри на волята“.

Албена практикува бойни спортове от 1997 г. и е многократна световна и европейска шампионка по теакуондо и кикбокс, като се състезава в няколко различни дисциплини.

Насочва се към бойните спортове случайно, след като вижда обява за тренировки по теакуондо в Техникума по текстил и облекло, където учи. След като посещава залата в стадион Раковски в София, Албена е силно впечатлена, виждайки върналите се с медали от състезания спортисти.

Първо тренира в Централния полицейски клуб в София, а след това при севернокорееца, който е основоположник на теакундото в България, Ким Унг Чол. От 2001 е в националния отбор и оттогава печели медали за България. По-късно се запалва и по кикбокса. 

Спортът я е научил на постоянство, както и да дава всичко от себе си в това, което прави. Точно това виждаме и на арената на „Игри на волята“ тази година. Нейната философия е, че ако искаме да сме наистина добри в нещо, трябва да му се отдадем напълно.

В края на 2019 година Ситнилска решава да напусне националния отбор по таекуондо ITF. Тогава печели и големия приз за "Най-добър спортист" при жените от престижните награди "Златен пояс" на Националната асоциация на бойните спортове.

„След 16 години състезания спечелих всички медали. Единствено световната титла в индивидуалния спаринг ми се изплъзваше и си казах, че ще дам всичко от себе си да я спечеля и ако това стане – ще спра на върха. Така и стана“, споделя Албена пред сп. „Жената днес“ тогава.

Периодът на пандемията се оказва повратен и драматичен момент в живота на Ситнилска. Тогава шампионката започва да обмисля да продаде медалите и поясите, които е извоювала с много труд. В този момент добри хора ѝ помагат и ѝ вдъхват смелост, че нещата ще се оправят.

Търсейки нов път след професионалния спорт, Албена се записва на курс по актьорско майсторство в киноцентъра в Бояна, защото решава да преследва мечтата си да стане каскадьор. Днес това е поредният връх, който тя е покорила в кариерата си.

Все пак огорчението от условията, в които българските спортисти са принудени да тренират и живеят, остава у нея.

Въпреки че говори смело за затрудненията, с които българските спортисти се сблъскват, Албена в никакъв случай на приема роля на жертва. За тежките моменти в живота си тя говори със смелост и достойнство.

„Когато имаш дете и виждаш, че не можеш да се грижиш за него само с финансите от спорта, се отчайваш“, признава Албена в ефира на предаването „Събуди се“ през 2020 г., но веднага допълва: „По принцип съм силен човек и бързо ми отминават тези състояния.“

Колкото изящна и красива, толкова и силна и борбена, Албена е много отдадена майка и признава, че прави всичко в името на своето дете.

Голямо предизвикателство в живота ѝ е било да успее да се върне в спорта след майчинството. Всъщност Албена не спира да тренира до 8-ия месец и влиза отново в залата само месец след раждането.

Старае се да не показва слабост пред дъщеря си и признава, че ако момиченцето прояви интерес към спорта, би го подкрепила и насочила към определени спортове. Малката Христея, която миналата седмица тръгна на училище в първи клас, е нейното вдъхновение.

Бащата на нейната дъщеря е бил треньор на Албена. Именно спорта ги събира, като през 2003 г. тя заживява с него в Благоевград. След като двамата се разделят, Ситнилска напуска града, където на няколко пъти е ставала Спортист на годината. Тя не обича да говори за личния си живот, защото нейните постижения в спорта са по-важни.

Албена е работила като фитнес инструктор в Благоевград, обича още да рисува и се е занимавала с графичен дизайн в свое рекламно студио, въпреки че нейният втори дом си остава залата за тренировки.

А какви нови изпитания очакват Албена и племето на Амазонките, в което вече има и трима мъже, очакваме да разберем в "Игри на волята" по NOVA. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти