Ще познаете ли коя е тази амазонка от "Игри на волята"?

f
Снимка: NOVA/bTV

На момиченцето от снимката, която виждате по-горе, му предстои да се превърне в една велика българка с много спортни победи. Отскоро тя се изявява на нова арена в живота - тази на "Игри на волята" сезон 5. Ако все още не сте се досетили, това е шампионката ни по самбо Мария Оряшкова.

За отрицателно време тя спечели доверието и уважението на жените от отбора на Амазонките и се превърна в техен първи капитан. Въпреки глада, липсата на сън и лишенията, Оряшкова все пак успя да поведе племето си към успех. Амазонките може и да са гладни, но вече няколко пъти усетиха вкуса на победата, доказвайки, че жените не бива да се подценяват. 

оряшкова
Снимка: NOVA

Всички нужни качества да бъде лидер и обединител Оряшкова безспорно притежава по рождение, но също така изгражда на тепиха. Родена е през 1988 г. в град Пирдоп. Когато е на 10 години, тя и майка ѝ се местят в село Бъта, община Панагюрище, след като родителите ѝ се разделят.

"Аз съм от по-скромно семейство, да не кажа бедно." – споделя Мария. Въпреки че семейството ѝ не може да си позволи разходите за тренировки, спортно облекло и транспорт до Панагюрище, момичето печели стипендия и се отдава на страстта си към самбото. "Едно дете сега ако отидат и му купят всичко, може би няма да бъде толкова щастливо, колкото съм била аз." – казва тя. 

"Мария още от самото начало беше малко по-различна. Просто тя природно беше надарена с малко по-голяма сила." – споделя нейният треньор и откривател Иван Нетов. 

Талантът на Мария в бойните спортове се развива по чиста случайност. Нейният брат Стоян тренирал при бъдещия треньор на шампионката ни. Един ден тя дошла да гледа тренировката на брат си, Нетов я забелязал и останалото е история.

Следват много усилени тренировки, упоритост, болки и травми, но всичко това си е заслужавало, защото Мария Оряшкова днес е десеткратна европейска шампионка по самбо и шест пъти носителка на световната титла. Освен това тя е републиканска шампионка и вицешампион на Европа по джудо, републиканска шампионка по борба и републиканска и европейска шампионка по сумо. 

Само времето ще покаже колко още победи ще извоюва Оряшкова на арената на "Игри на волята" и каква ще бъде съдбата на племето на Амазонките. Само едно е сигурно – жените определено имат всички качества за победа, а с лидери като Оряшкова успехът е не просто възможен, но и очакван. 

В понеделник Гладиатори, Старейшини и Амазонки ще излязат на Арената за втората териториална битка. Амазонките ще дадат всичко от себе си, за да се измъкнат от Дивата река, а Старейшините и Гладиаторите - да не изгубят комфорта на Резиденцията и Стопанството.

Не пропускайте следващия епизод на „Игри на волята“ в понеделник, 11 септември, от 20:00 часа по NOVA.

Уроците, които научихме от силните жени в „Игри на волята“

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти