Олимпийската ни гордост в „Игри на волята“: защо Краси Дунев е истинска спортна легенда

Снощи спортната легенда Краси Дунев спечели първата капитанска битка в сезон 5 на “Игри на волята”. Това е втори успех за Дунев като капитан, след като неговото племе спечели и териториалната битка в понеделник.

Дунев е едно от най-популярните лица сред участниците в „Игри на волята“ благодарение както на своите лични спортни постижения, така и на успешната си работа като председател на Българската федерация по гимнастика. Неговият път в спорта и работата му продължават да вдъхновяват младежите да влязат в спортната зала.

Краси Дунев
Снимка: NOVA

Роден е в Пловдив на 11 септември, 1972 г. Влиза в спортната зала едва на 8 години и тренира при Александър Сотиров. В родния си град се състезава за „Тракия“, а от 1984 г. за „Спартак“. От 1990 г., когато е 18-годишен, става част и от за националния отбор по спортна гимнастика.

През 1992 г. участва за пръв път в Олимпийските игри в Барселона, Испания, където заема десето място в отборното класиране на България и петдесет и второ в многобоя. Първия медал от голямо състезание Дунев печели на Световното първенство в Сабая, Япония, през 1995 г., където се класира на трето място на висилка.

През 1996 г. 24-годишният Дунев печели сребърен медал от Олимпийските игри в Атланта, САЩ.

Краси Дунев
Снимка: NOVA

„Цялата зала беше пълна с 25 хиляди души, всички гледаха мен, но аз не чувах никой, аз виждах само висилката и чудото се случи.“, спомня си с вълнение Краси за своя най-голям успех и признава, че винаги, когато се сети или говори за този момент, се разтреперва.

Той става първият гимнастик в света, който прави шест поредни прелитания на висилка. Освен това е едва вторият българин с европейска титла на този уред.

През същата година става световен вицешампион в Пуерто Рико на своя коронен  уред – висилка, както и европейски шампион на висилка в Копенхаген, Дания.

Краси Дунев
Снимка: NOVA

След олимпийските игри през 1996 г. Краси Дунев остава да живее и работи в САЩ, където се занимава с шоу спектакли и треньорска дейност в продължение на 11 години. Завръща се в България през 2008 г. Тогава е избран за генерален секретар на Българска федерация по гимнастика и става старши треньор на националния отбор на България.

Президент е на Българска федерация по гимнастика от 2013 г. През януари тази година той и Йордан Йовчев са преизбрани за постовете на президент и за генерален секретар на Българската федерация по гимнастика за още 5 години. 

През ноември миналата година е удостоен с Почетния знак на президента, заедно с други изявени спортисти като олимпийския шампион по стрелба Мария Гроздева, волейболната легенда Цветана Божурина и генералния секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов. Отличието президентът Румен Радев връчва за изключителни заслуги в развитието на българския спорт, на олимпийското движение и за изграждането на млади таланти.

Въпреки всички спортни успехи най-голямата гордост и радост за Краси са неговите две деца. Синът му Майкъл върви по стъпките на баща си в гимнастиката, а дъщеря му Никол Дунев, която влезе с баща си в „Игри на волята“, е треньор по гимнастика.

Снощи Краси Дунев, който е първият избран лидер на Старейшините, показа пред цяла България своя силен дух в изтощителната битка и посвети победата на племето си и на дъщеря си Никол.

Той не подозира, че тя все още има шанс да се върне при него от племето на Изгубените, което живее в Чистилището без храна, огън и удобства. Дунев избра да вземе лично предимство и прибра 50 златни гроша, които могат да имат решаваща роля в “Игри на волята”.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти