5 семейни комедии със Стив Мартин, които трябва да гледате (ако искате да се посмеете)

Стив Мартин
Снимка: Getty

Вяра Иванова

Стив Мартин е роден на 14 август 1945 г. в Тексас. Познаваме го най-вече в амплоато му на един от най-ярките холивудски комици, но той е и още сценарист, продуцент, музикант и композитор. 

Когато е на 5 години, семейството му се мести в Ингълууд, Калифорния, а когато е на 10, отново се мести, но този път в Гардън Гроув. Като тийнейджър чете много книги с трикове и прави фокуси в Disneyland и в Knotts Berry Farm. По-късно заминава за Long Beach State College, за да учи философия, но после се прехвърля в театралния курс в University of California. Стив напуска, за да стане сценарист на Smothers Brothers Comedy Hour (1967-1968).

Междувременно Мартин ходи в заведения, в които се изявяват стендъп комици, а също така пише текстове за комедийното шоу на Сони и Шер. През 1977 г. Мартин написва първата си книга "Cruel Shoes".

По време на снимките на "L.A. Story" Стив Мартин и актрисата Виктория Тенънт се влюбват и през 1986 г. се женят. Развеждат се през 1994 г. През 2007 г. актьорът се жени за Ан Стрингфилд и става баща за първи път на 67-годишна възраст!

Любопитен факт от неговата кариера е, че именно Стив Мартин е бил първоначалният избор за Уили Уонка в "Чарли и Шоколадовата фабрика" на мястото на Джони Деп.

Вижте най-забавните филми на актьора ТУК >>>

Първият филм, на който е сценарист, е късометражен, и е номиниран за награда "Оскар". През 1979 г. дебютира като актьор в "The Jerk". Следва комедията "Dead Men Don't Wear Plaid" (1982) и "The Man With Two Brains" (1983) с Катлийн Търнър. А година по-късно актьорът постига голям успех с участието си в "All of Me". 

стив мартин
Снимка: Getty/Gulliver

През 1987 г. Мартин пише, продуцира и участва в "Роксан" с Дарил Хана, а същата година си партнира с Джон Кенди в "Самолети, влакове и автомобили". Година по-късно излиза "От мошеник нагоре", последван от "Parenthood" (1989).

90-те години започват отново със сценарий, продуциране и участие в един филм, наречен "L.A. Story". На следващата година участва в популярния "Бащата на булката" с Даян Кийтън, както и в продължението му през 1995 г. През 1991 г. играе редом с Дани Глоувър и Кевин Клайн във филма на Лорънс Касдън "Grand Canyon". До края на 90-те се снима в заглавия като "The Spanish Prisoner" (1997) на Дейвид Мамет, "Боуфингър" (1999) с Еди Мърфи. След 2000-ната година можем да го видим в заглавия като "Новокаин" (2001), "Shopgirl" (2005), "Розовата пантера" и "Розовата пантера 2".

От 2021 г. насам го гледаме и в комедийния криминален сериал "Only Murders In The Building". За съжаление, Мартин сподели намерението си да се пенсионира след работата си по сериала, чийто 3 сезон очакваме догодина.

Като комик той има забавни реплики и мисли, които ни забавляват всеки път, когато ги четем. Тук сме ви подбрали някои от тях. А освен това малко по-надолу ще откриете и 5-те филма с участието на Стив Мартин, които ви съветваме да гледате, за да си оправите настроението!

Ден без слънце е, нали знаете, нощ.

Вярвам, че сексът е едно от най-прекрасните, естествени, здравословни неща, които парите могат да купят.

Сещаш ли се за това изражение, което жените придобиват, когато искат да правят секс? Да, и аз не се сещам.

Трябва да продължавам да дишам. Би било най-лошото ми бизнес решение ако не го правя.

За щастие, постоянството е страхотен заместител на таланта.

Вярвам в равенството. Равенство за всички. Без значение колко глупави са те или колко над тях съм аз.

А ето и най-забавните филми със Стив Мартин, които трябва да гледате >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти