7 основателни причини, за да си лягат децата навреме

г
Снимка: Thinkstock

Да накараш поотрасналото дете да си легне навреме е равносилно на геройство. Няма сила, която да го раздели с телефона или компютъра, дори в късните часове. Масово децата си лягат прекалено късно и са недоспали.

Учените са категорични, че недостатъчният сън се отразява фатално на здравословнто и емоционално състояние на хората, най-вече на  подрастващия организъм.

Че децата растат, когато спят, не е бабина измислица. Хормонът на растежа се синтезира най-много в часовете от 22 до 24 часа. Този хормон, освен за растежа е отговорен и за възстановяването на тъканите след увреждане от травми например.

Недостигът на сън е свързан с по-висок риск от затлъстяване, особено при тийнейджърите. Нормалният сън има значение за баланса на хормоните отговорни за апетита. При недоспиване се покачва хормонът грелин и се намалява лептина, което е причина за нарастващия апетит при недоспалите. Добре отпочиналите нямат проблем с вълчия апетит.

Сънят оказва влияние върху действието на инсулина върху периферните тъкани. Категорично е установена връзка между недоспиването и по-високото ниво на кръвната захар, което е предпоставка за развитието на диабет.

Имунната система страда при хронично недоспалите. Организмът им се изтощава, те боледуват по-често и по-дълго от инфекции и трудно се възстановяват след стрес и болести.

г
Снимка: Thinkstock

Установена е връзка между недостатъчния сън и сърдечно-съдовите болести, особено високото кръвно налягане и ритъмните нарушения (екстрасистоли, сърцебиене и др) и всички заболявания засягащи кръвоносните съдове.

Това не са само „старчески” болести, все повече тийнейджъри страдат от тях.

г
Снимка: Thinkstock

Недоспалите имат проблем и с емоционалното си състояние, те по-често боледуват от депресии, тревожност.

Малките деца с недостатъчен сън стават хиперактивни с нарушена концентрация.

Липсата на качествена нощна почивка и възстановяване се отразява и на социалната адаптация, нарушено е емоционалното поведение и контролът на чувствата.

г
Снимка: Thinkstock

Недостатъчният сън ни прави разсеяни и изнервени, пречи на малки и големи да се справят с ежедневните си функции – подготовка за училище, планиране на задачите, заучаване на нова информация, запазване на концентрация, вземане на адекватни решения и т.н.

г
Снимка: Thinkstock

Децата не са роботи, не можем да искаме да живеят по график, наложен от родителите. Затова трябва да се правят компромиси, но със съня –никога!

г
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти