6 основни грешки при храненето на децата

деца храна
Снимка: Thinkstock

Обикновено се замисляме за грешките в храненето на детето когато то се закръгли застрашително или е прекалено слабо, когато боледува постоянно и развие анемия. Но обикновено вече е късно, навиците за хранене се оформят в ранна детска възраст около първата годинка и да се променят е много трудно.

От доброто функциониране на храносмилателната система зависи не само растежът и съзряването, но и състоянието на имунната система. В червата се съдържат голямо количество имунологично активни клетки, които формират имунен отговор при постъпването на антигени от външната среда, пак там са и Пайеровите плаки, които подобно на сливиците са част от лимфоидната тъкан и участват в работата на имунната система.

Ето защо от качеството на храната, която децата поемат (от там и състоянието на храносмилателната система) зависи дали те ще боледуват. Кои основни грешки се допускат в храненето на децата?

Залитане по „модерни” храни препоръчвани от всезнаещи майки по форумите. Те внушават, че си прост и безотговорен родител ако не даваш на детето си киноа, чиа, гхи, спирулина, стевия, японски гъби и т.н. Учените са категорични: полезно е традиционното хранене, нашата ензимна и генетична система е програмирана за храните, които са консумирали нашите предци, които виреят по нашите земи. Модерно е и избягването на някои храни, като съдържащите глутен например.

Ако детето страда от безпричинно разтройство, газове и болки в корема, свръхактивност с липса на концентрация, да, може да се помисли за глутенова непоносимост и да се направят изследвания. Неразумно е обаче да се лиши детето от пшеница, ръж, овес, ечемик (съдържат глутен) без основание. Изброените храни освен глутен съдържат и много ценни микроелементи и витамини необходими за растежа на детето.

деца храна
Снимка: Thinkstock

Груба грешка е избягване на мазнините! Някои родители дават обезмаслено мляко на малките деца, което доказано е вредно! Мазнините са изключително полезни за растящия организъм (включително животинските), особено за мозъка и нервната система и хормоналния баланс. Разбира се, става въпрос за качествени мазнини –краве масло, зехтин и други растителни, но не и маргарин.

Храненето с готови и полуготови храни е престъпление спрямо здравето на децата, особено ако е постоянна практика. За да са вкусни те са пълни със захар (има я навсякъде, дори в кетчупа, лютеницата, консервите), овкусители, консерванти, маргарин... И разбира се, въздесъщият мононатриев глутамат, китайската подправка, която засилва вкусовите качества на храната. Домашно приготвената храна позволява избор на продуктите и подходящ начин на готвене.

Хаотичното хранене е предпоставка за проблеми с храносмилането и здравето. Приемането на едно хранене на различни продукти затруднява храносмилателната система. Златно правило е, че плодовете и млякото се дават като самостоятелно хранене, например междинни закуски, а не като десерт или заедно с храната.

Насилственото хранене прави децата още по-злояди. То отвращава детето от храната, вместо да й се наслаждава. Вредно е и разсейването по време на храна с играчки, „една лъжичка за мама, една за баба”. Храната се усвоява пълноценно когато се храним с удоволствие и когато сме гладни. А не когато родителите решат, че децата им са гладни.

Безалкохолните напитки (газирани и сокове) са най-ненужната храна за детето – оцветители, ароматизатори, подсладители, консерванти. От ранна възраст детето трябва да се научи, че единствената полезна течност е водата.

деца храна
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти