Фалшиви новини за киселото мляко

Фалшиви новини за киселото мляко
Снимка: netinfo

Всезнаещи потребители агресивно (понякога и доста убедително) разпространяват конспиративни теории в мрежата, включително и за киселото мляко. А то е светиня за българина и сме особено чувствителни по темата. Красноречието обаче не означава истина, за нея имат думата специалистите.

Те също присъстват в медийното пространство, но не така атрактивно и агресивно, за да се четат масово. Те, специалистите (диетолози, технолози в хранително-вкусовата промишленост, микробиолози), опровергават разпространяването на митовете с научни факти ,както е редно.

Ето най-често срещаните твърдения:

В киселото мляко има консерванти, затова е с дълъг срок на годност.

Голямата ни мъка е, че млякото не вкисва както едно време. Причината не са консервантите (не се слагат в млякото), а коренно променените хигиенни условия при добив и производството на киселото мляко. За разлика от преди 25-30 години.

Сега, чрез модерни технологии, не се допуска замърсяване с патогенна флора и дрожди, които вкисват млякото. Причина за дългия срок на годност е и закваската. Оригиналното българско кисело мляко се заквасва с две бактерии –уникалната лактобактериум булгарикум и стрептококус термофилус.

От първата идва киселият вкус, но и бързото разваляне на млякото, от втората - сладникавият вкус и по-голямата трайност.

Снимка: netinfo

Затова се използва комбинацията от двете, но някои производители наблягат на втората, когато нямат добри условия за съхранение и производство. Така млякото издържа дълго време, но липсва полезната българска бактерия, или е в малко количество. Купувайте мляко само по БДС, ако искате да сте сигурни в качеството.

В сегашното мляко има нишесте. Твърдението се осланя на факта, че млякото има по-мек, плътен и сметанов вкус, отколкото в миналото.

Снимка: netinfo

Според специалистите не се слага нишесте или други материали, причината за необичайния вкус е в използваната за закваска вече споменатата бактерия стрептококус термофилус, а не обичайната лактобацилус, която дава традиционния възкисел вкус. Тоест такова мляко не е типичното българско кисело мляко и не би трябвало на етикета да съществува това име.

В киселото мляко има сухо мляко. Да, така е, особено през лятото, когато кравите са на паша, тоест поемат по-водниста храна. Но процентът е малък и е по стандарт, и се отбелязва на опаковката.

Снимка: netinfo

Истинското мляко е гъсто и не отделя вода. Точно обратно, истинското мляко отделя водичка след като се гребне от него с лъжичка. Това е и един от критериите дали млякото е истинско.

Млякото е вредно и не трябва да се консумира от възрастни хора. Има някои хора (и малки, и големи), които имат алергия към белтъка на кравето мляко или им липсва ензимът лактаза, който разгражда млечната захар (лактоза). На други с хронични слузобразуващи болести млякото също може да не се отразява добре.

Снимка: netinfo

Но за всички останали здрави хора киселото мляко е чудесна храна, богата на естествени пробиотици, калций, мазнини и т.н. И да не забравяме, че последните препоръки на СЗО за здравословно хранене са традиционното хранене.

Нашата генетична и ензимна система са програмирани за храните, които са консумирали нашите предци.  А киселото мляко е основна храна на българина от столетия.

Снимка: netinfo

Трябва да се консумира само нискомаслено мляко.

Ако приемем кърмата за златен стандарт за истинска човешка храна, то тя е с масленост около 3%. Това отговаря на въпроса какво мляко да консумираме. Последни проучвания показаха, че пълномасленото мляко е много по-полезно от нискомасленото, дори може да предотврати появата на диабет тип 2.

Снимка: netinfo

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти