Различни ли са децата, родени със секцио?

Различни ли са децата, родени със секцио?
Снимка: Thinkstock

Днес все повече деца се раждат със секцио.

Този „противоестествен” начин на раждане спасява животи, но както всяка операция крие рискове за майката и плода.

Затова трябва да се оставим в ръцете на лекаря, който преценява кой е най-добрият начин за появата на нов живот в конкретния случай.

А колкото до това как се отразява раждането със секцио върху децата в обществото витаят много неистини и митове.

Ето някои от тях:

След секцио майката няма кърма и детето трябва да се храни с адаптирано мляко.

Това не е вярно. Истина е, че понякога има трудности с кърменето в началото.

Причината е, че обикновено децата се слагат по-късно на гърда за да се щади майката, защото е оперирана.

Често се прилагат и антибиотици на майката, което също може да забави кърменето.

g
Снимка: Thinkstock

Лошото е, че така детето се лишава от ценната коластра (първата концентрирана кърма). Най-силният стимул за лактацията е сукането на детето, и когато то се забави кърмата се образува по-трудно. А малкото като свикне на лесното (шише с биберон) после трудно се съгласява да суче на гърда. Затова след секцио захранването на гърда може да е по-трудно и обикновено малко се забавя. При добро желание и упоритост обаче няма проблем бебето да мине изцяло на естествено хранене. Което единствено задоволява всички нужди на бебето.

Родените със секцио изостават във физическито си развитие. Истина е, че по време на операцията препаратите за анестезия потискат нервната система на бебето, то страда временно от липса на кислород, страда дихателната и сърдечно-съдовата му система, което прови адаптацията по-трудна.

g
Снимка: Thinkstock

Затова и при родените със секцио спадането на теглото е малко повече отколкото при родените по нормален път. Но как ще се развива по-нататък детето зависи не само от начина на раждане, но и от това как е протекла бременността, какви заболявания има майката, как се отглежда бебето, с какво се храни и т.н.

Но компенсаторните механизми на развиващият се организъм са огромни, затова не е задължително роденото със секцио дете да изостава, понякога дори се развива по-бързо от от родените „нормално”.

g
Снимка: Thinkstock

Родените със секцио плачат повече и са хиперактивни. Тези деца не плачат повече, анестезията дори може да ги направи по-кротки в началото тъй като се потиска временно нервната система.

Колкото до хиперактивността, коята се явява като симптом на нарушено съзряване на нервната система, секциото се смята за рисков фактор.

g
Снимка: Thinkstock

Но трябва да се отбележи, че този синдром не е задължителен спътник на всички деца, родени със секцио. А при правилен подход и лечение проблемът се преодолява.

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти