Шарката, която трябваше да изчезне, но все още е около децата ни: диагноза морбили

ж
Снимка: Thinkstock

Благодарение на масовата имунизация години наред децата ни не боледуваха от морбили.

Но много „модерни” родители, както и такива от малцинствени групи, не са имунизирали децата си и днес тази шарка е особено актуална.

У съседите ни Румъния и Гърция вече има стотици деца болни от морбили, включително и смъртни случаи. При свободното движение на хората през границите е въпрос на време заразата да плъзне и у нас. Както се случи преди 9 години, тогава починаха 24 деца.

Острото инфекциозно заболяване се предизвиква от вирус и е много заразно. Вероятността вашето дете да се разболее, ако е в контакт с болно от морбили дете, е 95%!

ж
Снимка: Thinkstock

Най-често боледуват децата между 1 и 10 години, но на практика са застрашени всички. Бебетата рядко боледуват, защото имат имунитет от майката, ако тя е боледувала. Вирусът се предава по въздушно капков път, както при грипа чрез кашляне, кихане, говор. Лошото е, че болният разнася заразата 1-2 дни преди първите признаци.

Заразен за околните е и първите 4 дни след появата на обрива. Инкубационния период е 10-14 дни. Болестта започва като обикновена настинка с отпадналост, болки в гърлото, обилна хрема, кашлица, висока температура.

ж
Снимка: Thinkstock

Характерно за морбили е сълзенето и зачервяването на очите и отоците по клепачите. Преди да се появи обривът по кожата, се появяват бели петънца по вътрешната страна на бузите срущу кътницата (петна на Филатов-Коплик), приличат на зрънца сол върху зачервена основа.

Към третия-четвърти ден температурата спада и се появява обрив по кожата – ситни розовочервени петна с големина 1-2 мм, а температурата отново се покачва. Обривът започва от ушите и се разпространява върху лицето, постепенно обхваща ръцете и трупа и слиза към краката.

ж
Снимка: Thinkstock

След четвъртия ден постепенно избледнява, като на мястото му остават кафеникави петна за известно време. Болното дете се поставя под карантина 5 дни (при тежките форми 10 дни), за да не разнася болестта.

Като всяко вирусно заболяване и морбили не се лекува с антибиотик. Изходът от болестта обикновено е благоприятен, ако не настъпят усложнения. В някои случаи се наслагва бактериална инфекция и тогава е необходимо сериозно лечение. Най-честото усложнение при децата е възпаление на ушите, но не са пощадени и другите органи.

ж
Снимка: Thinkstock

Макар и по-рядко са възможни бронхиолит, пневмония, ендокардит, менингит. Лечението на морбили се провежда в домашна обстановка с много течности и лека храна, витамини, противовирусни средства, лекарства против температура. Антибиотици се дават само при настъпили усложнения. Тежките случаи се хоспитализират в инфекциозно отделение.

Най-важното е профилактиката и тя се осъществява чрез имунизация.

ж
Снимка: Thinkstock

Ваксинират се децата на 13 месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години. Ваксината е комбинирана (морбили, рубеола, заушка), безплатна и се понася много добре, без странични ефекти.

Ако не сте сигурни дали детето ви е имунизирано, непременно се свържете с личния лекар. Ако е пропусната ваксината може да се постави веднага, стига детето да е здраво.

ж
Снимка: Thinkstock

Вижте още - как да изберем правилния крем против подсичане за новородено?

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти