Храните, които ни пазят от настинки през зимата

g
Снимка: Thinkstock

Още от времето на Хипократ се знае, че храната е лекарство. Какво по-хубаво от това вместо към лекарства да посягаме към храна, която ще ни предпази от настинки през зимата?  

Разбира се, храненето трябва да е разнообразно, но винаги да включва храни, съобразени с особеностите на студения сезон. Ако искаме ние и децата ни да сме здрави и в добро настроение.

Тлъста риба. В студените дни малко повече мазнини в храната са добре дошли като източник на енергия и топлина, а мастноразтворимите витамини (А, Е, Д) правят лигавиците устойчиви на вируси. Богати на полезни ненаситени мазнини са сьомга, скумрия, сардина, риба тон, сафрид, херинга, моруна и др.

g
Снимка: Thinkstock

Мазнините в рибата са доказано профилактично и лечебно средство при сърдечно-съдови, неврологични, онкологични заболявания. Да не забравяме, че през зимата слънцето е оскъдно, не се синтезира витамин Д, който освен с рахита, се свързва и с честото боледуване.

А и Е витамини са отговорни за зравето на кожа и лигавици, оттам и за локалния имунитет. Микроелементите в рибата селен, манган, фосфор, йод и цинк подобряват метаболизма и имунитета.

Тези, които не обичат риба, имат алтернативен източник за набавяне на полезни мазнини – авокадото. То е съставено от 30% мазнини, предимно Омега 9 и по-малко Омега 6 и Омега 3. Съдържа витамини като в рибата, микроелементи калций, магнезий, калий, желязо, мед, фосфор.

g
Снимка: Thinkstock

И като говорим за полезните мазнини, да не забравяме и другите неживотински източници – суровите ядки, зехтина, маслото от орехи, от гроздови семки.

g
Снимка: Thinkstock

Цитрусовите плодове са основен източник на витамин С през зимата. Той укрепва имунитета и участва в различни биохимични процеси в клетката. Силен антиоксидант – предпазва от разрушителното действие на свободните радикали, вируси, бактерии, токсини. Фибрите в плодовете прочистват храносмилателната система и изхвърлят холестерола. Затова пийте фрешове, не не забравяйте да похапвате и цели плодове.

g
Снимка: Thinkstock

Морковите са незаменими през зимата. Те съдържат бета каротин, от който се синтезира вит.А, нужен за доброто зрение и здравината на кожата и лигавиците. През зравата лигавица вирусите трудно проникват. Съдържат също витамини от В групата, С, РР, ензими, минерали –калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, манган и мед. Всекидневната употреба на сок от моркови засилва защитните сили на организма, помага при анемии и болести на кожата.

g
Снимка: Thinkstock

Подобна по състав е и тиквата. Полезна е във всякакъв вид –варена, печена, в сладкиши. С нея най-добре се прочиства организмът –целулозата извлича токсините от червата и вредните мазнини.

g
Снимка: Thinkstock

И когато се говори за вируси през зимата, няма как да не се спомене „природният антибиотик” - чесънът. Официалната медицина е доказала неговите качества като имуностимулатор и бактерицидните (убива бактериите) му свойства.

Потиска развитието и на вирусите, гъбичките, дори и на раковите клетки.

g
Снимка: Thinkstock

Салата или ястие с чесън плюс чаша червено вино са идеалната профилактика на грипа за родителите, за децата същото, но без алкохол. Другите видове лук - праз и кромид, имат подобни свойства, ако се консумират сурови, още по-добре.

Припомнете си още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти