Какви глупости вършим, когато сме гладни

g
Снимка: Thinkstock

Както казват зевзеците, гладът е по-силен от тока! Хване ли те, колкото и да се дърпаш, не можеш лесно да се измъкнеш. Иначе гладът е основен инстинкт за оцеляване на човека. Това, че постоянно водим битка с него си е част от живота на (пре)задоволеното човечество. И понеже битката е неравна, вършим куп глупости, когато сме гладни.

Голяма грешка е да преговаряте с гладен човек, не можете да го спечелите за каузата си! Гладът е отрицателна емоция, „хормоните на щастието” са около нулата. Гладният човек е нервен, кисел, избухлив, раздразнителен. Неслучайно бизнес срещите се провеждат в ресторант след приятно хапване.

g
Снимка: Thinkstock

Храносмилателната система се нарича втори мозък, в нея също се произвеждат ендорфини, отговорни за доброто настроение. Семейните скандали, когато някой е гладен са неизбежни! Децата трудно контролират емоциите и е груба грешка да ги поучавате или да искате обяснения за грешни решения, ако са гладни.

Ако и двете страни са гладни, тогава положението излиза извън контрол. Семейните проблеми се решават най-добре на маса след приятно хапване. Ще се изненадате колко сговорчиви са и деца, и възрастни.

g
Снимка: Thinkstock

Пазаруването на гладен стомах ще ви докара големи беди. Очите на глада са голееееми, купувате каквото видите, дори храни, които не са ви любими, всичко ви се яде. Резултатът - необосновани финансови разходи и преяждане.

Пиенето на кафе на гладно може да доведе до сериозни проблеми при някои хора. Кафето стимулира производството на солна киселина, която е агресивна към стомашната лигавица и повишава киселинността на стомашния сок.

Кофеинът предизвиква релаксация  на долния  езофагиален сфинктер, което обуславя връщането на стомашно съдържимо към хранопровода.

g
Снимка: Thinkstock

Това води до гастроезофагиален рефлукс, чиито признаци са парене и болка зад гръдната кост, оригване, киселини, кашлица през нощта. Ако все пак навикът да се пие сутрин кафе на гладно надвие, нека да е поне с малко мляко.

Алкохол на гладно е сигурна гаранция за бързо напиване. Алкохолът бързо се разпространява в кръвта и причинява разширени кръвоносни съдове. Народната мъдрост за мезенето при пиенето не е случайна.

g
Снимка: Thinkstock

Лекарства на гладен стома също могат да причинят неприятности.

Най-много дразнят стомашната лигавица НСПВ (нестероидните противовъзпалителни) медикаменти – аспирин, ибупрофен и др.

Това правило не се отнася за всички лекарства, някои се усвояват по-добре на гладно, така, че четете листовките.

g
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти