Защо не трябва да обуваме чорапогащник на малките момченца

Защо не трябва да обуваме чорапогащник на малките момченца
Снимка: netinfo

Замисляли ли сте се защо природата е оставила тестисите на мъжа отвън?

На пръв поглед единственото удобство е лесното почесване, иначе много по-практично би било да са в коремната кухина например. Но в живота няма нищо случайно.

Тестисите са поставени извън тялото с неговата висока вътрешна температура, за да са на хладно и на свобода, да не са притискани от другите вътрешни органи. Само така могат да функционират правилно и да произвеждат качествени сперматозоиди.

Снимка: netinfo

Някои майки обаче упорито се противопоставят на замисъла на природата.

В детската консултация през зимата бебетата от мъжки пол идват облечени по следния начин: памперс, чорапогащи, дебел панталон и „космонавт”. Тесните впити дънки са почти задължителни, не може да се изостава от модата!

И така горките тестиси са притиснати от 4 ката дрехи! И се надяваме на качество след години...

Снимка: netinfo

Да не забравяме, че памперсът винаги е много топъл, бебетата уринират постоянно. На тази безмислена атака са подложени не само тестисите, но и кожата около тях. Влагата и стягането уврежда нежната бебешка кожа, тя се подсича и много често се развива гъбична инфекция. От претоплянето страда и членът на момченцата.

Кожата около главичката често се възпалява, а инфекцията може да се разпространи и нагоре към пикочната система. В ранната детска възраст повечето момчета са с фимоза, която допълнително може да улесни възпалението. Да припомним, че фимозата е физиологична състояние и не трябва насилствено да се придърпва кожичката. Естествено, децата не бива да студуват, но това лесно се избягва с адекватно обличане.

Снимка: netinfo

Най-комфортно е над памперса да се облича широк плътен памучен панталон и ¾ чорапки. Ако бебето се постави в „космонавт”, трябва да е още по-леко облечено. Малките деца са легнали в количката и лесно се обгрижват – завийте ги с одеало, което се слага на различни катове според температурата навън. Имайте предвид, че дори и да е студено, когато слънцето напече количката вътре става много топло.

Да оставим тестисите на момчето на широко и хладно е първата стъпка към нормално функциониране на мъжката полова система. Втората е да следим за тяхното развитие. Нормално двата тестиса са в скроталните торбички още при раждането на момченцето. В някои случаи (често при недоносени) те се задържат в коремната кухина (крипторхизъм), слизат по-късно в торбичките или лесно се качват нагоре в коремната кухина (асансьорни тестиси).

Снимка: netinfo

Затова родителите трябва да следят дали и двете скротални торбички са пълни и да информират лекаря при проблем. Понякога се налага хормонално лечение, друг път оперативно. При всички случаи лечението трябва да започне далеч преди пубертета, още към четвъртата-пета годинка.

Притеснително е и ако забележите оток (подуване) на скротума. Това означава, че се събира течност (хидроцеле), която също протиска тестисите. Консултацията с детски уролог е задължителна, макар в повечето случаи течността се резорбира и без лечение.

Снимка: netinfo

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти