8 уж невинни навика, които вредят на очите
Снимка: Thinkstock

8 уж невинни навика, които вредят на очите

Според специалистите 2/3 от болестите на очите се дължат на неправилен начин на живот.

Тоест повечето хора биха си спестили куп неприятности с очите си ако променят своите вредни навици.

А това става най-лесно когато научим децата си от ранна възраст на правилно отношение към „прозорците към света”.

Дългото седене пред мониторите е най-вредният навик, който съсипва очите и тялото (обездвижване). Колкото е по-малък мониторът (телефон), толкова повече се напрягат очите и очните мускули. Затова вече и децата страдат от главоболие и влошено зрение.

При взирането човек мига по-рядко, окото не се овлажнява достатъчно, зачервява се, сърби. Горкото око се стреми да се овлажни като произвежда повече сълзи и се получава парадоксът сухо око и сълзене.

Престъпление е телефонът да се използва за играчка на малкото дете дълго време и тийнейджърът да няма друго забавление освен телефона си.

Постоянното търкане на очите ги уврежда механично, окото е много нежен орган. Ако имате сърбеж в очите потърсете очен лекар, не ги търкайте. Така може да си докарате и инфекция от мръсните ръце.

y
Снимка: Thinkstock

Цигарите доказано увреждат очите. Вредните вещества от цигарения дим дразнят очите, цигарите свиват кръвоносните съдове и окото не се храни добре с кръв и кислород. Най-чувствителна е макулата, която отговаря за ясното зрение.

Гримът не е за всеки, особено ако е некачествен. Някои дами носят тежък  вечерен грим и през деня. Те застрашават очите си от инфекции и алергии. Свалянето на грима е още по-опасно за очите –натиск, вкарване на химически вещества и бактерии вътре в окото. Без грим няма как да се мине, но го нанасяйте и сваляйте деликатно, нека козметиката да е качествена и да се сменя често с нова. Ползвания с месеци грим е замърсен и опасен.

y
Снимка: Thinkstock

Неправилен избор на слънчеви очила. Слънчеви очила без UV покритие са изключително опасни! Тъмното стъкло „подлъгва” окото, че има защита, зениците се разширяват и опасните за окото слънчеви лъчи увреждат дирекно структурите му. Това важи и за децата. По-добре без слънчеви очила, отколкото с фалшиви такива! Най-опасно е слънцето на морския плаж, отразявайки се в пясъка и водата слънцето става два пъти по-силно. Плуването под вода без специални очила също дразни очите.

Забравяте да си свалите лещите. Неправилното носене на лещите е опасно за окото. Лещите намаляват кислорода, който стига до окото, тъй като покриват роговицата. Освен това те могат да са и източник на инфекция, ако не се спазват точните указания за хигиената им.

y
Снимка: Thinkstock

Не ходите на профилактичен преглед при офталмолог. Често игнорираме замъгленото зрение, дискомфорта в очите, „светкавиците”, главоболието. Тези оплаквания налагат незабавен очен преглед, добре е и децата да посещават офталмолога поне на 2-3 години. За съжъление тези прегледи не са включени в безплатния профилактичен преглед, но децата ни заслужат да отделим малко средства за здравето им.

Неправилното хранене също  се отразява на очите. Прекаляването с полуготовите храни, газираните напитки, сладкишите и липсата на балансирано хранене лишават очите от жизнено важни витамини и минерали и те страдат.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти