Женският хормон прогестерон - кога намалява и как да го регулираме

прогестерон
Снимка: iStock

Всички сме чували за най-известния женски хормон, естрогенът, но дори и жените невинаги знаят достатъчно за функциите на друг важен герой в отбора на женските хормони - прогестерон. Той има съществена роля за едни от най-важните аспекти на женското здраве - менстуалният цикъл и бременността. Недостигът му може да причини проблеми, затова е нужно да знаем всичко за успешното му регулиране.

Прогестеронът е хормон от групата на прогестогените. Синтезира се на различни места в тялото: в надбъбречните жлези, в мозъка, в половите жлези, а по време на бременност и в плацентата. Той е много важен за менструалния цикъл, за подготвянето на матката за приемане на зародиша и за протичането на бременността. Освен това прогестеронът помага за регулирането на водно-електролитното равновесие и на кръвното налягане.

Прогестеронът влияе на настроението при жените

Не само естрогенът, но и прогестеронът се отразява на психичното състояние у жените. Този хормон е толкова важен за женското здраве, че в по-дългосрочен план нивото му може да се каже, че дори формира характера. Затова е важно да се регулира. При дисбаланс на прогестерона се засягат всички органи - оплакванията включват главоболие, честа смяна на настроението, лесна умора, задържане на вода и други.

От какво зависи нивото на прогестерона?

Нивото на този важен хормон зависи от това, през кой ден от менструалния цикъл се случва овулацията. След първия ден на менструацията яйчниците отделят фоликулини, които помагат за разрастването на маточната лигавица. След като настъпи овулацията, на мястото на освободената яйцеклетка се формира „жълто тяло“. Именно то определя нивото на прогестерона.

Ако овулацията се случи непосредствено след менструацията, нивото на прогестерона е най-високо. Ако овулация се случи в последните дни на менструацията, не се отделя никакъв прогестерон. Оптимално ниво на хормона се постига, ако овулацията се случи между седмия и деветия ден от цикъла.

Нивото на прогестерона зависи и от възрастта. С навлизането в менопаузата той рязко намалява.

прогестерон
Снимка: iStock

Последствия от дефицит на прогестерон

Ниското ниво на прогестерон води до редица оплаквания:

  • болки в гърдите
  • главоболие
  • нервност
  • безсъние
  • често уриниране
  • повишаване на кръвното налягане
  • тежка и нередовна менструация
  • ниско либидо

Може да се стигне и до остеопороза и автоимунни заболявания.

За да се установи дали тези симптоми са предизвикани от дефицит на прогестерон, е нужно да се направят клинико-лабораторни изследвания.

прогестерон
Снимка: iStock

Фактори, предизвикващи дефицит на прогестерон

Има немалко фактори, които могат да доведат до дефицит на прогестерона:

  • честа преумора
  • засилен стрес
  • лоша диета, бедна на витамини и микроелементи
  • пушене и прием на алкохол
  • някои лекарства, като антибиотици и контрацептиви
  • инфекции в гениталната област
  • бъбречна недостатъчност
  • нарушения във функцията на щитовидната жлеза
  • патологична бременност.

 

Как да се справим с дефицита на прогестерон

Можем да повишим нивото на прогестерона с прием на определени храни, билки и лекарства. Трябва обаче да подчертаем, че вашият лекуващият лекар трябва да реши точно по какъв начин можете да компенсира дефицита, след като бъдат извършени и хормонални изследвания.

Храни, богати на прогестерон:

Такива храни са ядките, сурови или сушени, млечните продукти, черният шоколад, хайверът от сьомга, бобови растения, заешко месо, говежди черен дроб, маслини, малини, банани, червени и зелени водорасли. Те са също така богати на магнезий и цинк и на витамините С, Е и В6.

Билки, които качват нивата на прогестерон:

Такива билки са обикновеният маншет, прутнякът, божурът. Важно е да се посъветвате и с опитен билкар, и с лекаря си, преди да решите да повишите прогестерона с настойки от билки.

Какво са прогестероновите бустери?

Това е название за лекарства, съдържащи стероиден хормон. Те трябва да бъдат избрани и предписани от лекар – гинеколог, ендокринолог или специалист по репродуктивни проблеми. Могат да бъдат във формата на таблетки, гелове, ампули, супозитории.

Какви храни и билки трябва да се избягват?

Кафето и захарта намаляват синтеза на прогестерон и затова консумацията им трябва да се ограничи. От билките отрицателно влияние на нивото на прогестерона оказват ментата и карамфилът. Трябва да имате предвид, че ако приемате хормонални лекарства, не трябва да пиете билки за увеличаване на нивото на прогестерона.

Често срещани признаци на хормонален дисбаланс

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти