Важно за всички жени: фатална ли е ендометриозата

Важно за всички жени: фатална ли е ендометриозата
Снимка: Thinkstock

Стряскащата диагноза ендометриоза хвърля в ужас много млади жени, основно заради проблеми със забременяването. Вярно е, че болестта е сериозна и създава проблеми и дискомфорт, но трябва да се знае, че тя се контролира доста успешно и не всяка ендометриоза води до проблем със зачеването. Важното е да се познават нейните симптоми, навреме да се постави диагнозата и да се провежда адекватно лечение от специалист.

Какво е ендометриоза?

Вътрешността на матката е тапицирана с лигавица /ендометриум/, чиято задача е да приюти и изхрани оплодените яйцеклетки. Всеки месец тя се подготвя за това, но ако не настъпи забременяване отпада под формата на менструално кървене. Тази лигавица със специфичен строеж я има единствено и само в матката, и ако се открие на други места е патология, така наречената ендометриоза. Което създава доста проблеми, тъй като ендометриумът запазва свойствата си да нараства и кърви, макар и извън матката. Но докато кръвта от матката изтича през маточната шийка и влагалището по време на месечния цикъл, при ендометриозата тя няма откъде да излезе и започва дразнене, болки и проблеми със зачеването /евентуално/.

ф
Снимка: Thinkstock

Най-често ендометриозата се среща в тръбите, яйчниците, външната страна на матката, но може да се разпространи, макар и по-рядко и по черва, пикочния мехур, дори извън коремната кухина.

Не се знае точната причина за това състояние, за сега има само няколко теории без сигурни доказателства. Засяга 5-10% от жените в репродуктивна възраст, не се наблюдава при момичета, които още нямат цикъл. В някои случаи се наблюдава наследственост.

Кои са признаците на ендометриозата? Доста са, но имайте предвид, че повечето от оплакванията са неспецифични и могат да се срещат при десетки други заболявания. Но при наличието на повечето от тях е необходим преглед при специалист.

ф
Снимка: Thinkstock

Болката е често оплакване, но в някои случаи болестта може да протече и безсимптомно. Болката зависи от мястото, където се е настанила ендометриозата. Много силна или по-слаба болка може да има в долната част на корема, във влагалището, ректума и да се разпространява към кръста, както и при полов акт. При хронична тазова болка трябва да се изясни причината. Силни болки при менструация, които не се повлияват от болкоуспокояващи, също могат да са сигнал за ендометриоза.

Продължителна менструация, повече от 7 дни, нередовен цикъл, обилен цикъл, синдром на неспукания фоликул при няколко последователни цикъла са насочващи за диагнозата.

ф
Снимка: Thinkstock

Нетипичните кръвотечения са сигнал за проблем, когато са между два цикъла, след полов акт, при уриниране.

Диагнозата не се поставя лесно, при гинекологичен преглед и ехография не се виждат огнищата с ендометриоза. На ехограф могат да се видят т. нар. „шоколадови“ кисти и маточни сраствания, които са характерни за ендометриозата. Сигурна диагноза се поставя единствено с лапароскопия, при която с ендоскопски уреди се оглежда коремната кухина.

Лечението е индивидуално и обикновено медикаментозно, но когато то не помогне, се налага оперативно лечение за премахване на ектопичните ендометриозни огнища.

ф
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти