За детските спомени, една месарница и вкусните коледни рецепти

коледа храна
Снимка: Istock

Коледните празници са на прага ни, повечето подаръци вече са купени, а менюто за празничната трапеза започва да се оформя. В следващите дни ни предстоят чести разходки из магазините, за да се заредим с любимите ни продукти за хапване, а цялата тази сладка суматоха ми напомня за моето детство.

В главата ми изплува картинката на кварталната месарница, как се редяхме на опашка там преди Коледа и родителите ни трескаво избираха най-крехкото и прясно месо за коледната или новогодишната трапеза. Всъщност, в квартала си имахме не един голям супермаркет, пълен с всичко, както е сега, а няколко малки, но специализирани магазинчета. Всяко едно от тях ми изглеждаше толкова вълшебно - млекарницата, месарницата, малкото магазинче за плодове и зеленчуци, от което една усмихната баба ни даваше да опитваме мандарините преди да си ги купим.

Спомням си големите витрини с месо и кантарa, на който го мереха. Помня и продавачът с бялата престилка и мустаците, който все ме заговаряше и питаше дали съм слушала тази година и какъв подарък чакам от Дядо Коледа. Помня как всички си тръгвахме с усмивка след големия пазар, прибирахме се у дома и майка ми заряваше глава в готварската книга.

Защото декември е именно това - семеен уют и вкусна храна!

коледа храна
Снимка: Istock

Носталгията по коледите на моето детство ме накара да осъзная, че и днес има места за пазаруване, които да предлагат приятелски подход, качествени продукти и голямо разнообразие. Защото вече не сме деца, а големи хора, които приготвят своите собствени коледни трапези. Големи хора с изграден вкус и претенции за качество.

Месарският магазин от моето детство отдавна е затворен, но пък кръговратът на живота не спира и месарници Butcher го доказват. Те предлагат богата гама от телешко, агнешко, свинско и пилешко месо, колбаси,  както и много апетитни мариновани заготовки и заготовки от мляно месо. Целта им е да продават само чисто и качествено месо, местно производство, с гаранция за хигиена. 

Най-любопитното е, че цялата им производствена верига е напълно открита за клиента, както месото в главната камера, така и в транжорната, тъй като в месарницата спазват политика за отворено работно място и наблюдение на целият процес от страна на клиента. 

Глътка свеж въздух е фактът, че всичко, което се предлага в месарници Butcher се обработва директно пред клиента и той има право да избира месото си, както и как да се разфасова - всичко става напълно индивидуално, по желание на клиента. Точно като в моите детски спомени.

И още нещо интересно за месарници Butcher - въвели са процеса на сухо зреене при телешкото месо. Този метод се използва много широко в Европа и света. Периодът на зреене позволява на месото да стане по-крехко и да повиши вкуса му. При тях можете да откриете над 20 вида телешки стекове!

Месарници Butcher 1 и Butcher 2 се намират следователно на адреси: гр. София, ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ 27А и гр. София ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ 27Б. Работят от понеделник до събота, а повече подробности за тях можете да откриете в сайта им ТУК.

Даваме ви и бонус няколко рецепти, с които да оползотворите вкусното месо, което ще си купите от месарници Butcher!

***

Вкусно коледно свинско филе със сушени кайсии

Царски коледни сарми

Коледно меню: Пържоли в зелев лист

Телешки ребра с пюре от пащърнак

коледа храна
Снимка: Istock

Агнешки бут с карамелизирани лукчета

Свински медальон с ароматни билки и пюре от тиква

Пилешки късчета с портокал и мандарина

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти