Провери каква е твоята сърдечна възраст с този бърз тест

Ако искаме да бъдем здрави, трябва да положим достатъчно усилия, за да поддържаме тялото си чрез ежедневните си избори, но и да планираме и предвиждаме правилно нужните грижи за него. Едни от най-смъртоносните болести са тези на сърцето, затова и предотвратяването на инфаркти и инсулти става все по-значима тема през последните години. Грижата за този основен орган е от огромно значение.

Досега лекарите трябваше да предлагат специализирани лекарствата само на пациенти с 10% или по-висок риск да получат инфаркт или инсулт в рамките на десетилетие. Но как може да знаете дали сте изложени на риск да бъдете поразени от някоя сърдечна болест?

Калкулаторът на NHS за сърдечна възраст пита хората за тяхната възраст, тегло и височина, както и за основна информация за кръвното налягане, холестерола и историята на заболяванията им, пишат от Vesti.bg, цитирайки DailyMail. 

Тестът, достъпен на уебсайта на организацията, е предназначен само за хора на възраст между 30 и 95 години, тъй като хората в този диапазон са изложени на по-висок риск от състояния, които засягат сърцето.

Ако се интересувате от възрастта на сърцето си и сте на възраст между 30 и 95 години може да направите теста ТУК>>>

Тестът е достъпен само на английски език. Ако не разбирате езика, може да помолите някой да ви помогне с превода на въпросите и отговорите или да използвате приложение за превод.

сърце
Снимка: iStock

Калкулаторът за сърдечна възраст пита хората за данни като възраст, тегло и височина, както и за основна информация за кръвното им налягане, холестерола и медицинската им история. С него се проверява как "сърдечната им възраст" съответства на действителната им възраст.

Инструментът може да бъде много полезен, защото помага на хората да предвидят възрастта, на която е вероятно да развият сърдечно заболяване през следващите 10 години, след като се вземе предвид информация за начина им на живот.

Навиците, които вредят на здравето ни

Освен резултатите, калкулаторът предоставя и здравни съвети за кръвното налягане, холестерола и теглото въз основа на предоставените данни. 

Предишни проучвания са установили, че статините – лекарства използвани за лечение на холестерол – предотвратяват един инфаркт или инсулт на всеки 50 души, които ги приемат в продължение на пет години.

Обикновено на хората се препоръчва да променят начина си на живот, за да намалят холестерола си, като например да подобрят хранителния си режим и двигателните си навици, да ограничат консумацията на алкохол и да спрат да пушат.

5 здравословни и вкусни заместители на вредните храни

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти