Учени разрешиха дилемата: „Кога да си мия зъбите – преди или след закуска?“

От малки ни възпитават да си мием зъбите сутрин след ставане и вечер преди лягане, но пропускат да пояснят дали това трябва да се случи преди или след закуската. Впрочем тази подробност важна ли е изобщо? Днес разрешаваме всяка от тези дилеми.

Според експерти миенето на зъби преди закуска е много по-полезно за емайлa и цялосното здраве на устната кухина.

Е, колкото и да е неприятно да изпием първото си кафе за деня, докато още имаме вкус на флуор в устата си, редно е да знаем какво казва науката по въпроса, пък взимането на решение оставяме на вас.

Как да избелим пожълтелите зъби

Измиването на зъбите сутрин ги почиства от плака и бактерии, освен това покрива емайла със защитна бариера срещу киселините в стомаха. Освен това като миете зъбите си сутрин, вие ускорявате производството на слюнка, която помага на храната да се разгражда по-лесно и убива вредните бактерии, които се развъждат в устната кухина през нощта и причиняват т.нар. „сутрешен дъх“. 

И все пак, ако ви е по-удобно да миете зъбите си след закуска, това не е крaят на света. Пък и по-добре да измиете зъбите си след закуска, отколкото изобщо да не ги измиете. Необходимо е обаче да спазите едно простичко правило: непременно избягвайте да миете зъбите си по-рано от 30 минути (в най-добрия случай 1 час) след хранене, особено ако сте консумирали препeчени филийки, цитрусови плодове, сушени плодове или кафе, които се причисляват към т.нар. киселинни храни. 

Препоръчваме ви да пиете много вода и дъвка без захар след хранене, за да улесните още повече измиването с четката. 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти