Планетарната диета: Kакво представлява и как да я следваме?

Стриктното спазване на щадяща планетата диета с предимно плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни намалява риска от преждевременна смърт с близо една трета при хората, като същевременно драстично намалява отделянето на парникови газове, опустошаващи планетата, установи ново проучване.

„Яденето на повече цели растителни храни, по-малко животински храни и по-малко преработени храни е по-добро както за хората, така и за планетата“, казва д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина.

18 храни за бърз детокс

„В този документ виждаме, че същото послание е разширено: спазването на диетичен модел, благоприятстващ здравето на планетата и устойчивостта, е свързано със значимо намаляване на смъртността от всякакви причини“, казва той. Кац е основател на организацията с нестопанска цел True Health Initiative, глобална коалиция от експерти, посветени на основана на доказателства медицина за начина на живот.

Производството на храни играе важна роля в климатичната криза. Отглеждането на добитък за консумация от човека, например, използва огромно количество земеделска земя и допринася за обезлесяването, загубата на биологично разнообразие и замърсяването на водата, казват експерти.

здравословна храна
Снимка: iStock

Животните, които преживят, могат да отделят вредни газове с поразително въздействие върху околната среда. Газовете и изпражненията от говеда, овце и кози генерират метан, парников газ, който е  80 пъти по-мощен от въглеродния диоксид  за затопляне на планетата в рамките на 20 години, според Програмата на ООН за околната среда.

Спазването на здравословна диета обаче намалява използването на земята с 51%, емисиите на парникови газове с 29% и използването на торове с 21%, като същевременно удължава живота на хората, според проучването.

„Промяната на начина, по който се храним, може да помогне за забавяне на изменението на климата и за щастие това, което е най-здравословно за планетата, е най-добро и за нас“, казва Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Harvard TH Chan School of Public Health в Бостън.

„За всяка основна причина за смърт, която разгледахме, имаше по-нисък риск при хора с по-добро придържане към планетарната здравословна диета“, добавя Уилет.

закуска храна
Снимка: iStock

Диета за хората и планетата

През 2019 г. комисията EAT-Lancet, съставена от 37 водещи учени от 16 държави, създаве диета с двойни цели — максимизиране на човешкото здраве и същевременно намаляване на въздействието върху околната среда от изхранването на милиарди хора.

Полученият план за хранене подчертава по-високата консумация на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и други растителни протеини, като същевременно намалява месото и млечните продукти до малки порции.

Тези, които най-стриктно следват планетарната диета, имат 28% по-нисък риск от невродегенеративна смъртност, 14% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, 10% по-нисък риск от смърт от рак и 47% по-нисък риск от смърт от респираторно заболяване, което се отнася и за непушачите, казва Уилет.

„Констатациите показват колко са свързани човешкото и планетарното здраве. Здравословното хранене повишава устойчивостта на околната среда – което от своя страна е от съществено значение за здравето и благополучието на всеки човек на Земята“, добави той.

8 храни, които забавят стареенето

Прочетете също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти