Как да разпознаеш паник атаката и да я преодолееш

Паник атаките са абсолютно ужасяващи. Някои хора ги изпитват и нямат представа какво им се случва и по тази причина си мислят, че умират. Други хора вече са свикнали с тях и знаят какво става с тялото им, но не знаят как точно да се справят с паник атаката.

Когато си по средата на една такава атака, е почти невъзможно да се измъкнеш от хватката ѝ. Хубавото е, че има трикове, с които да си помогнеш. Знанието е сила, а разбирането на паник атаките е ключът към тяхното преживяване и преодоляване.

Но какво точно е паник атаката?

Тя е точно това, което си представяте, когато чуете тези две думи - буквално паническа атака. Това са много силни чувства на страх и притеснение, примесени с ужасяващи физически симптоми като недостиг на въздух, изпотяване, замайване и учестен пулс.

Когато си подложен на голямо количество психическо напрежение, може да получиш такъв пристъп на паника. Понякога той е продиктуван от съвсем видима причина, но понякога може да нямаш никаква идея откъде ти е дошло.

Как да я разпознаеш?

Паническата атака идва с цял куп неприятни симптоми, които могат да те изплашат ужасно много. Наред с изброените по-горе, паник атаката може да дойде с болки в гърдите, гадене, треперене, изтръпване на тялото, замъгляване на съзнанието, голяма доза страх и желание да станем и да избягаме от мястото или ситуацията, в която се намираме.

Първият път, в който получих паник атака, мислех, че получавам инфаркт. Физическите симптоми са толкова ясно изразени и силни, че човек има чувството, че умира. Някои хора дори стигат до болница заради притеснителните усещания, за които сигнализира.

Много хора, които страдат от паническо разстройство, се чувстват по същия начин. По време на атаката имат чувството, че умират. Често могат да убедят себе си напълно, че получават инфаркт или са болни от друго смъртоносно заболяване.

жена тъжна тъга
Снимка: Thinkstock

Какво казва науката?

Паниката и стресът са нашите еволюционни защитни системи. Те ни сигнализират, когато сме в опасност и трябва да избягаме. В миналото, когато хората са ловували, за да оцелеят, това е бил много важен механизъм за оцеляване. Стресът е помагал на ловците да бъдат фокусирани и нащрек и да ловят успешно своята плячка.

Е, вече не ни се налага да ловуваме, за да оцелеем, но много хора все още страдат от паниката. Причината за това е, че мозъкът ни не може да разпознае истинската от лъжливата опасност. Ако мозъкът реши, че тялото е в опасност, дори и да не е така, то ще изпрати стресови сигнали по цялото ни тяло.

Но какво можеш да направиш?

Когато се окаже, че получаваш паническа атака, първото нещо, което трябва да направиш, е да се фокусираш върху дишането си. Поеми контрола върху тялото си, поеми си дъх бавничко няколко пъти, след това задръж дъха си за малко и издишай плавно. Това действие успокоява цялото тяло и ни отпуска.

Не се опитвай да пропъдиш чувствата, които изпитваш в този момента. Позволи им да дойдат и да те залеят. Но макар и да не опитваш да ги спреш, все пак не трябва да ги подхранваш със страх и безпокойство. Запомни, че това е твоето тяло и в момента работи, за да те предпази от някаква невидима заплаха.

10 признака, че сте подложени на емоционален стрес

Друг трик е да се фокусираш върху сетивата си. Обясни си всичко, което усещаш, помирисваш, виждаш, чуваш и вкусваш в момента. Това ще ти помогне да се съсредоточиш върху външната ти енергия и ще пуснеш негативните чувства да си отидат по-бързо.

Запомни, че от паник атаката не може да ти се случи нищо лошо, няма да умреш, не получаваш удар. Ти си физически здрав човек, който е по-силно емоционален или преминава през труден период. Най-важното, което трябва да запомниш е, че И ТОВА ЩЕ МИНЕ!

Паническите атаки са плашещо преживяване, но те се ПРЕЖИВЯВАТ. Ако успееш да разбереш какво се корени в тяхната поява, ще ти бъде много по-лесно да преодолееш. Ако осъзнаеш, че те не могат да ти причинят нищо лошо, ще преминават много по-бързо. С времето тези атаки ще започнат да стават все по-редки и по-кратки и в крайна сметка могат дори да изчезнат напълно от живота ти. Просто ДИШАЙ и имай търпение.

Ето и още няколко трика за справяне:

4 трика за справяне с тревожността и паник атаките

 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти