Мечтаната прическа: Как да накараме косата да расте по-бързо

Колкото и да се стреми една жена да е в крак с модата, красивата дълга коса може да говори само хубави неща за притежателката си. Това подсказва, че тя се храни правилно, живее здравословно и знае как да се грижи за себе си. 

Бавният растеж на косата може да бъде причинен от много по-сериозни проблеми, отколкото бихме искали, като заболявания на ендокринната система и хормонален дисбаланс. В такива случаи е възможно да се ускори растежа на косата само след отстраняване на проблема. 

коса
Снимка: iStock

Скоростта на растеж и състоянието на косата зависи до голяма степен от снабдяването на тялото с витамини, минерали и микроелементи. Витамин А (телешки черен дроб, моркови, спанак, тиква и др.) и бета-каротин (в почти всички зелени и жълти плодове и зеленчуци), в достатъчни количества, значително ускоряват растежа на косата.  

Трябва да запомните, че във всеки случай, ако има липса на витамини В1, РР, В12, косата няма да расте, а липсата на биотин ще доведе до косопад. Необходимото количество желязо ще ви осигури силна и блестяща коса. Също така важни за здравето на косата са минерали като цинк, сяра, селен, калций и силиций. 

Променете тези навици, за да забравите за накъсаната коса

Набавените витамини и минерали ще бъдат ефективни само ако скалпът успее да ги прехвърли директно на косата. За да бъде възможно това, трябва да масажирате скалпа, за да насърчите притока на кръв. 

Най-елементарният масаж е разресването. Изберете „правилната“ четка (за предпочитане дървена или с естествен косъм) и прекарвайте по пет минути всяка сутрин и вечер в разресване на косата в различни посоки. Това разресване също допринася за равномерното разпределение на омазняването по цялата дължина, което ще ви спаси от сухи краища и бързо накъсване. 

Искате по-дълбок масаж? Купете си специална маска за коса от аптеката и я нанесете върху скалпа преди измиване. Масажирайте внимателно, като не пропускате челото, слепоочието и тила. 

коса
Снимка: iStock

Всяко тяло е много индивидуално, така че е важно да изберете идеалния шампоан специално за вашата коса, а не да го използвате, защото приятелката ви има прекрасна коса и тя има този конкретен продукт. Също така изберете правилните балсам и маска. 

Косата ще реагира с бърз растеж, блясък и обем след като елиминирате химикалите (лакове, мусове, вакса и др.) и въздействието на висока температура (сешоар, маши и преси). Също така е препоръчително да не миете косата си с прекалено гореща вода. 

Придържайки се към посочените препоръки и се старайте да нанасяте върху косата си максимално натурални съставки и домашни маски (рициново масло, мед, лук, яйца). 

Как да си приготвим оризова вода за дълга и здрава коса

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти