Защо хлябът с квас е полезен и как да си го направим у дома

Днес хлябът с квас се превърна в най-популярната разновидност на тестеното изделие. Той най-често се предлага от занаятчийски пекарни в безброй разновидности – пълнозърнест хляб, хляб с маслини, с подправки, със сушени домати. Полезните му свойства днес са по-скоро факт, който малко хора подлагат под съмнение, и с право. Малко са тези, които знаят обаче какви точно ползите от консумацията на хляб с квас.

От векове хлябът се е приготвял само с три съставки – вода, сол и брашно. Днес популярните хлябове в супермаркетите съдържат още десетки съставки, които все повече отдалечават хляба от естествената за човека храна. А все повече са тези, чиито организми не успяват да го обработят добре заради множеството изкуствени набухватели, консерванти и т.н.

хляб квас тесто брашно месене
Снимка: iStock

Всъщност оригиналният начин за приготвянето на хляб е бил чрез бавно ферментирало брашно с вода, което на практика е основата му – или алтернатива на днешната мая, която кара хляба да бухне. За разлика от маята обаче, тази квас има всички полезни свойства, с които се славят и другите ферментирали храни, но и придава на квасения хляб специфичният леко кисел вкус.

Ето и какви са ползите за здравето от традиционния хляб, приготвен с квас:

Ползите за здравето от традиционния хляб, приготвен с квас

Приготвяне на хляб с квас

Ако сте почитатели на хляба с квас, добрата новина е, че лесно може да си го приготвите вкъщи. Като започнете от самата квас. Нуждаете се единствено от вода и брашно, а процесът на ферментация обикновено отнема между 5 и 10 дни. Случва се на стайна температура, като е необходимо да поддържате закваската жива – ежедневно трябва да захранвате бактериите с малки количества вода и брашно. Живата закваска ще познаете по мехурчетата и по специфичния леко млечен и киселеещ аромат.

Преди приготвянето на хляба е важно да сте „нахранили“ маята си между 4 и 12 часа по-рано. За 1 хляб ви е необходима около 90 грама квас и близо 2 чаши и половина вода. След това добавяте брашно – около 4 чаши или колкото поеме до образуването на тесто. След като то е готово, оставяте тестото да почива между 9 и 12 часа на стайна температура.

хляб
Снимка: Istock

На сутринта месите отново и печете в предварително загрята фурна за около час. Важно е да използвате съд с капак – дръжте го затворен през първите 20-25 минути, а през останалото време печете хляба без него.

Ако добавяте маслини и други мокри продукти при месенето, направете го на сутринта – при последното месене преди печенето. Убедете се, че сте премахнали излишната вода от тях.

Вижте рецептата на „Бон Апети“ за хляб с квас и лешници във видеото горе!

5 неща, които ще се случат с тялото ни, ако спрем да ядем хляб

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти