Как да приготвяте яйцата така, че да ви пазят от болести

яйца яйце
Снимка: Istock

Един от най-популярните хранителни продукти е яйцето. Може да се каже, че това е храна, която се консумира от дълбока древност. Отдавна се води и дебат дали консумацията на яйца е по-скоро полезна или носи повече вреди във времето. Мненията са наистина полярни и причината е в качествата на яйцето като храна.

То съдържа протеини и това е една от ползите, но пък вреди заради холестерола. За да се пази сърцето, диетолози често съветват да се консумира само белтъкът, защото холестерол има в жълтъците.

Съотношението ползи-вреди в яйцето е интересно за съпоставяне. Към ползите влиза яйченият протеин. Той много лесно и бързо се усвоява от организма. Затова на спортистите винаги се предлага диета, съдържаща яйца. Аминокиселините в яйцата са другата полза за растежа на мускулите.

Яйце има почти във всяка диета за отслабване, защото става въпрос на нискокалорична храна. Яйцето е едно от най-добрите предложения за тези, които се борят да изгубят от теглото си. То засища и е с оптимална цена за популярна храна.

Към вредите от яйцата веднага трябва да посочим холестерола. Отлагането му по стените на кръвоносните съдове е причина за тежки заболявания като атеросклероза, сърдечни проблеми.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по 2 варени яйца на ден?

Трябва да се изясни фактът, че около 80 процента от холестерола в кръвта се произвежда от органите - черен дроб, надбъбречни жлези, черва и яйчници при жените. Далече по-малкият процент идва от храна. При правилно хранене той няма да вреди, а ще изпълнява функциите си. Неправилно е храненето, при което се приемат малко количество протеини, а повече бързи въглехидрати и мазнини.

Затова е важно как се приготвят яйцата, така че да бъдат полезни. При правилна кулинарна обработка те ще разкрият ползите си, една от които е да пазят тялото от болести.

Болести като рак, диабет, сърдечни заболявания могат да бъдат избегнати, като в диетата се включат яйца. Те са богати на витамин D и наред с минералите и бета каротинът се получава чудесно средство срещу възпалителни процеси, предизвикани от свободните радикали.

Препоръките сочат, че за да бъдат здравословна храна, яйцата трябва да са твърдо сварени, така са най-слабо калорични и по-диетични. Но по-голямата кулинарна обработка, отнема и от хранителните им вещества. Ако искате да са по-питателна храна, оставете жълтъка по-рохък.

яйца яйце
Снимка: Istock

Най-доброто време да хапнете яйца, към които може да добавите малко зехтин екстра върджин, е сутрин за закуска. Освен варени яйца, полезно е и да приготвите бъркани яйца. Те ще се усвоят по-добре, ако ги сервирате с парче грейпфрути или фреш от портокал.

Друга препоръка сочи да се приготвят на бавен огън. Целта е да се усвоят добре. Рискът от салмонела, който носи тази храна, ще се избегне.

Диетолозите препоръчват да се използва масло от растителен произход за приготвяне на рецепти с яйца. Подходящо е кокосовото масло.

Вижте доли и какви са останалите чудодейни ползи от яйцата:

Невероятните свойства на яйцата

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти