
Големият въпрос за яйцата по Великден – пресни ли са? Всъщност, важно е не само по Великден, а през цялата година, особено ако имате навик да ги вадите от опаковката и да ги подреждате на мястото за яйца на вратата на хладилника.
Какво да парвите, ако сте изхвърлили вече опаковката на яйцата и няма как да проверите срока им на годност?
Намерихме лесен начин за определяне на „възрастта" на яйцата. Трябва само да ги потопите сурови в чаша вода и да видите как ще се държат.
Ако потънат на дъното - пресни са.
Ако леко се надигнат, но все пак са в долната част на чашата - са на една седмица и спокойно можете да ги консумирате.
Ако плуват на повърхността обаче, трябва да знаете, че никак не са пресни и е по-добре да не рискувате.
Имайте предвид, че яйцата могат да се консумират до 30 дни след датата на опаковане.
►►► Гадание по картинки: избери яйце и виж какви изненади ти готви съдбата
Ако ще правите крем или глазура, за която ще използвате сурови белтъци, задължително е яйцата да са пресни.
Иначе, за останалите рецепти, в които яйцата се варят, пържат или пускат във вряща вода, няма проблем.
Ако се притеснявате от салмонела, тя не може да се развие само защото яйцата са стояли в хладилника дълго време – яйцата са заразени с нея още при снасянето.
Още за яйцата:
- Великденски яйца с късметчета
- Как да си направим прекрасни великденски яйца с цветя
- Как да: "дантелени" яйца
- Притча за великденските яйца